Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tibeťania vyberajú kandidátov na poslancov a diskutujú o osude Tibetu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Tibetské komunity rozptýlené po celom svete začali dnes v prvom kole hlasovať o zložení novej tibetskej exilovej vlády a parlamentu. Diskutujú aj o tom, ako ďalej viesť svoju kampaň, ktorej cieľom je skoncovať s čínskou správou v Tibete.

Pred hlasovaním sa zaregistrovalo viac ako 80.000 voličov, ktorí rozhodnú o kandidátoch na posty poslancov parlamentu a na úrad predsedu exilovej vlády. Voľby na základe ich dnešného výberu sa uskutočnia 20. marca.

Dnešné hlasovanie je v poradí len druhé od roku 2011, keď sa dalajláma vzdal svojich politických právomocí, pretože sa chcel sústrediť výhradne na svoju rolu budhistického vodcu tibetského ľudu. Uviedol vtedy, že Tibeťania potrebujú vodcu zvoleného slobodne tibetským ľudom, ktorému by on mohol odovzdať moc. 

Funkciu predsedu tibetskej exilovej vlády momentálne zastáva Lozang Sanggjä, ktorý opakovane vyzýva Peking, aby prijal strednú cestu presadzovanú Tibeťanmi: ich skutočnú autonómiu v rámci čínskej ústavy - podľa vzoru Hongkongu a Macaa. Deklaroval tiež, že pokojné riešenie tibetskej otázky je v záujme Číny, Číňanov i Tibeťanov.

Viac o téme: Lozang Sanggjä
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu