Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Prodi: Novinár denníka La Repubblica je na slobode

Daniele Mastrogiacomo
Daniele Mastrogiacomo

RÍM - Taliansky novinár Daniele Mastrogiacomo, ktorého dva týždne zadržiaval Taliban v Afganistane, je voľný. V pondelok to oznámil taliansky premiér Romano Prodi. Hoci Mastrogiacoma prijali do nemocnice v hlavnom meste afganskej provincie Helmand, je v poriadku, povedal Prodi.

"Dúfam, že ho čoskoro vystískame v náručí," povedal Prodi vo vyhlásení, ktoré prenášala naživo talianska televízia Sky TG24. Mastrogiacomo, ostrieľaný korešpondent ľavicového denníka La Repubblica, sa v Kábule telefonicky rozprával s talianskym veľvyslancom v Afganistane Ettorem Francescom Sequim, aby ho uistil o svojom prepustení. Agentúre AFP to povedal hovorca ministerstva zahraničia. Prepustený novinár pre televíziu denníka La Repubblica, ktorá vysiela na internete, povedal: "Som veľmi šťastný, všetkým vám ďakujem. Vedel som, že ma neopustíte, a to mi dodávalo silu a odvahu." Osud Mastrogiacomových afganských spoločníkov, vodiča a tlmočníka, nie je zatiaľ známy.

Predstaviteľ Talibanu sa minulý týždeň viackrát vyhrážal, že Taliana popravia, ak nebudú splnené požiadavky hnutia. Taliban požadoval prepustenie troch svojich členov, ktorých väzní afganská vláda. Vysoký predstaviteľ pre bezpečnosť agentúre AFP povedal, že vláda súhlasila s prepustením dvoch Talibancov výmenou za talianskeho novinára a jeho tlmočníka, ktorých militanti zajali 4. marca. V nedeľu hovorca Talibanu oznámil, že novinára odovzdali kmeňovým vodcom, ale v prípade, že vláda ich požiadavky nesplní, opäť ho vezmú do zajatia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu