Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úrad pre bezpečnosť letectva upozorňuje na rakety vypálené Ruskom na Sýriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) vydala oznam pre aerolínie a príslušné orgány, upozorňujúci na prelety ruských rakiet cez vzdušný priestor Iránu a Iraku.

Dokument s piatkovým dátumom, o ktorom dnes informuje agentúra AP, zverejnila po tom, ako Rusko zo svojich vojnových lodí v Kaspickom mori vypálilo minulý týždeň okrídlené rakety na Sýriu. Takéto strely podľa EASA pred zasiahnutím cieľa "nutne križujú vzdušný priestor nad Kaspickým morom, Iránom a Irakom", nedosahujú však výškové hladiny využívané pre komerčné lety.

Úrad EÚ pre bezpečnosť civilného letectva prostredníctvom svojho bulletinu informuje používateľov vzdušného priestoru v danej oblasti o potenciálnom nebezpečenstve, zatiaľ však konkrétne odporúčania nevydáva. V prípade získania "špecifickejších informácií" plánuje oznam doplniť.

Ruská vláda minulú stredu oznámila, že vojnové lode Kaspickej flotily vypálili rakety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnej a severozápadnej Sýrii. Podľa informácií predstaviteľov USA viaceré strely dopadli už i na iránskom území, čo však Teherán ani Moskva nepotvrdili.

Viac o téme: EASAKaspické more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu