Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vedci označili správy o globálnom otepľovaní za zveličené

BRATISLAVA - Dvojica popredných britských vedcov kritizovala svojich kolegov, ktorí podľa nich problém globálneho otepľovania zveličujú. Paul Hardaker a Chris Collier z Kráľovskej meteorologickej spoločnosti vyjadrili svoje námietky na konferencii v Oxforde.

Ako uviedli, niektorí experti opisujú možné dopady klimatických zmien v budúcnosti, ktoré vedecky nemôžu dokázať. Podľa nich takto poškodzujú dôveryhodnosť všetkých klimatológov. "Katastrofizácia" a "hollywoodizácia" počasia a klímy robia pritom iba zmätok vo verejnej mienke. Svojich kolegov vyzývajú, aby boli vo svojich vyhláseniach miernejší a nejasnosti o možných dopadoch globálneho otepľovania zdôvodňovali. Ako príklad uviedli nedávne stanovisko popredného vedeckého orgánu Americkej asociácie pre vedecký pokrok (AAAS).

"Tak ako sa očakávalo, v rôznych ekosystémoch a spoločnostiach sú stále intenzívnejšie suchá, väčšie teploty, záplavy, lesné požiare a búrky. Sú to však iba varovné signály pred ešte väčšími škodami, ktoré sa stanú v budúcnosti. Niektoré z nich budú nezvratné," napísala asociácia. Hardaker a Collier priznávajú, že sa to môže stať, no na druhej strane označili tieto dohady za nepodložené. "Je to veľmi silné vyhlásenie. Predpokladám, že je založené na dôkazoch o vzrastajúcom množstve hurikánov spôsobenom globálnym otepľovaním. Zakladať na nich však všetky výkyvy počasia je teraz ešte veľmi unáhlené," uviedol Collier pre internetovú stránku spoločnosti BBC. Bývalý šéf Kráľovskej meteorologickej spoločnosti sa obáva, že dôveryhodnosť správ o reálnych rizikách globálneho otepľovania môže byť podkopaná predčasnými vyhláseniami. Jeho kolega Hardaker ma na tento problém rovnaký názor.

"Za zveličovanie tohto odkazu sú zodpovedné organizácie. Zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by jasne hovorili o tom, že stojíme pred devastujúcimi výkyvmi počasia spôsobených globálnym otepľovaním. Myslím si, že tieto vyhlásenia, kde experti miešajú vedu s nevedeckými dohadmi sú veľmi nebezpečné," spresnil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu