Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Emisný škandál vrcholí: V Česku budú zvolávať na testy až 150 tisíc majiteľov áut

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA – V českých servisoch by malo byť sústredených až 148-tisíc áut s nevyhovujúcimi dieselovými motormi značky Škoda a Volkswagen. Najväčší počet z nich tvoria vozidlá značky Škoda.

V Česku sa predalo okolo 148-tisíc áut koncernu VW vybavených dieselovými motormi, ktoré umožňujú obchádzanie emisných meraní. Medzi nimi je 101-tisíc škodoviek, 38-tisíc volkswagenov, ostatné patria značkým Audi a Seat. Tieto vozidlá budú musieť upraviť servisy, povedal dnes minister dopravy Dan Ťok (za ANO). Zmienené vozidlá boli predávané buď dílerskou sieťou v Česku alebo boli individuálne dovezené majiteľmi.

Škandál VW sa šíri k Slovensku: Milióny áut Audi a Škoda, prvé problémy hlásia Česi a Maďari

„Vyžiadali sme si preto kódy VIN a ďalšie technické parametre vozidiel a na ich základe určíme porovnaním s centrálnym registrom vozidiel presný počet všetkých dotknutých vozidiel, ktoré sú v ČR v prevádzke,“ uviedol Ťok. Podrobné údaje má ministerstvo od výrobcov získať v priebehu niekoľkých dní.

Ministerstvo bude testovať Škody

Ministerstvo dopravy chce zároveň vykonať vlastné emisné testy vozidiel Škoda. Plánuje nezávislé zmeranie jedného nového typu plniaceho súčasnú normu Euro 6 aj vozidlá s problematickým motorom (plniacim Euro 5) pred úpravou a po úprave. Meranie vykoná skúšobňa Tüv Süd na základe rámcovej zmluvy s ministerstvom a celkovo by malo ísť o tri až štyri typy áut.

Ťok dodal, že technici VW a Škody pripravujú riešenie, ktoré môže spočívať v úprave softvéru i úprave mechanických súčastí. Riešenie by malo byť hotové v priebehu októbra. Škoda a VW spolu s ministerstvom potom zorganizujú zvolávaciu akciu. Tú je ministerstvo schopné zorganizovať do 14 dní.

Volkswagen čelí trestnému stíhaniu

Pracovníci nemeckého automobilového koncernu Volkswagen, ktorí stoja za falšovaním údajov o emisiách, sa dopustili kriminálneho činu a musia prijať osobnú zodpovednosť. Podľa BBC to povedal minister hospodárstva spolkovej krajiny Dolné Sasko Olaf Lies, ktorý je členom dozornej rady Volkswagenu. Nemeckí prokurátori už začali vyšetrovať bývalého šéfa VW Martina Winterkorna. Vláda tejto spolkovej krajiny vlastní vo Volkswagene zhruba pätinový podiel.

Viac o téme: EmisieMotor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu