Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo veku sto rokov zomrel bývalý špičkový predstaviteľ Komunistickej strany Talianska

Pietro Ingrao
Pietro Ingrao

RÍM - Bývalý špičkový predstaviteľ Komunistickej strany Talianska (PCI) Pietro Ingrao zomrel dnes vo veku 100 rokov. Informáciu priniesli talianske médiá, ako aj tlačové agentúry ANSA, DPA a APA.

Niekdajší účastník protifašistických aktivít na rímskej univerzite vstúpil ešte v období Mussoliniho diktatúry na Apeninskom polostrove do PCI. Od roku 1943 pôsobil v ilegalite v Miláne a podieľal sa na vydávaní vtedy zakázaného periodika strany L'Unita, aby sa neskôr zapojil aj do odboja tak v Miláne, ako aj v Ríme. 

Ingrao bol v povojnovom období rokov 1947-1957 šéfredaktorom rovnomenného straníckeho periodika, od roku 1948 poslancom talianskeho parlamentu a v rokoch 1976-1979 predsedom jeho Poslaneckej snemovne. 

Aj keď Ingrao patril na poslednom zjazde talianskych komunistov vo februári 1991 medzi odporcov väčšinou presadenej transformácie strany v Demokratickú stranu ľavice, jej členom zostal až do roku 1993. Až niekoľko dní pred 90. narodeninami vstúpil do komunistickej strany Rifondazione Comunista. 

Taliansky premiér Matteo Renzi v reakcii na správu o úmrtí Ingraa konštatoval, že s ním odchádza protagonista dejín talianskej ľavice, ktorého vášeň, jednoduchosť, pohľad a nepokoj budú chýbať všetkým, ktorí ho poznali. 

Viac o téme: úmrtiePietro Ingrao
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu