Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potravinová pomoc trochu inak: Ryža, aká sa len tak nevidí

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BUENOS AIRES - Juhoamerickí pašeráci drog prišli na nový spôsob, ako dostať kokaín cez Atlantik. Argentínska polícia cez víkend zadržala desiatky kilogramov kokaínu, ktorý bol ukrytý na zrnkách ryže označenej ako potravinová pomoc OSN. Mierila do africkej Guiney-Bissau, odkiaľ mala putovať do Európy, napísal v stredu argentínsky denník La Nación.

Polícia zadržala 12 členov gangu. Medzi zadržanými boli aj dvaja bývalí kolumbijskí policajti, ktorí boli zadržaní spolu so siedmimi krajanmi a tromi Argentínčania vrátane jedného verejne známeho advokáta.

Podľa polície ukryli zhruba 30 kíl kokaínu do päťdesiatkilového balíku označeného ako ryža. Podarilo sa im vynaliezavo "napustiť" drogu priamo na ryžové zrnká. Podľa šéfa vyšetrovateľov Guillerma Gonzalesa namáčali ryžu vo vode zmiešanej s kokaínom. Keď sa potom voda odparila, kokaín zostal ťažko viditeľne prichytený na ryžu. "Je to nová metóda. Prvýkrát sme sa stretli s takto sofistikovanou technológiou," povedal Gonzáles agentúre Reuters.

Balík mal putovať v rámci humanitárneho nákladu cez Brazíliu do spomínanej africkej krajiny, odkiaľ sa mal zrejme v inej kamufláži dostať do Európy. Tá je popri Spojených štátov najčastejším cieľom kokaínu z juhoamerických krajín. 

Argentína je v poslednej dobe stále častejšie tranzitnou krajinou, cez ktorú sa z hlavných producentských štátov - Peru, Kolumbia a Bolívia - dostávajú drogy do Európy.

Viac o téme: PodvodKokaínPašeráciRyžaPotravinová pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu