Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ztohoven znova riskovali: Z nového VIDEA červených trenírok na Hrade sa krúti hlava

Jeden z členov Ztohoven na streche Pražského hradu.
Jeden z členov Ztohoven na streche Pražského hradu. (Zdroj: FB/Ztohoven)

PRAHA - Členovia performerskej skupiny Ztohoven v sobotu na Pražskom hrade stiahli prezidentskú vlajku a vyvesili namiesto nej veľké červené trenírky. Video z akcie skupina zverejnila na sociálnej sieti Facebook. Podľa hovorcu prezidenta zneuctili štátne symboly. Trom mužom, ktorí sú podozriví z prečinu výtržníctva a krádeže hrozia až dva roky väzenia, čo však jedného z nich neodradilo od toho, aby sa na miesto činu vrátil po pamäťové karty ukryté v lešení. A diváci tak majú k dispozícii nové zábery.

VIDEO Česi majú zmysel pre humor: Nad Pražským hradom viali namiesto vlajky trenírky

"Pred zatknutím sme museli na lešení skryť dátové karty. Člen skupiny Tomáš Jasný sa pre ne vrátil," píše sa nad novým videom zverejneným na sociálnej sieti.

Pro tohle jsme se tam vrátili // This is what we got back for

Před zatčením jsme museli na lešení skrýt datové karty. Člen skupiny Tomáš Jasný se pro ně vrátil.

Posted by Ztohoven on 22. september 2015

Na záberoch vidieť z kamery umiestnenej na tele výstup po lešení a rebríkoch až na strechu. Tomáš Jasný bol pritom druhýkrát zatknutý v pondelok pri opätovnom pokuse o vniknutie na stavbu v blízkosti paláca v preoblečení za robotníka. Pravdepodobne chcel získať práve spomínané pamäťové karty, uviedol portál echo24.cz.

Členovia skupiny na strechu Nového kráľovského paláca vyliezli v sobotu v prestrojení za kominárov. "Dnes nad Pražským hradom konečne zaviala štandarda muža, ktorý sa nehanbí vôbec za nič," okomentovala skupina svoj čin na Facebooku. Na svojom webe www.ztohoven.com zverejnila rýmovaný text, podľa ktorého je Zeman samoľúby a špatí Českú republiku a ktorý pripomína prezidentovu ústretovosť voči Číne a Rusku.

Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček akciu odsúdil na sociálnej sieti Twitter. "Pražská kaviareň sa fašizuje. Už sa neštíti zneuctenia štátnych symbolov a Hradu českých kráľov, československých a českých prezidentov," uviedol. Označenie Pražská kaviareň Zeman a ľudia z jeho okolia používajú pre názorových oponentov prezidenta.

"Hrad pošpinili 15. marca 39 vlajkou nacisti. Potom už sa to nikto neodvážil, ani sovietski okupanti. Až teraz vandali vydávajúci sa za umelcov," napísal Ovčáček na Twitteri neskôr.

Akcia Ztohoven bola podľa Ovčáčka zrejme dlhodobo pripravovaná a uľahčilo ju to, že sa teraz Nový kráľovský palác opravuje a je pri ňom lešenie. "Zlyhali bezpečnostné zložky, a preto sa rokuje o tom, ako zabezpečiť, aby sa podobná situácia neopakovala," povedal hovorca ČTK.

Skupina Ztohoven vošla do povedomia svojimi intervenciami do verejného priestoru. Z najznámejších je akcia Mediálna realita, pri ktorej sa napojila do televízneho vysielania so simulovaným atómovým výbuchom. Na výstave v pražskom centre DOX tiež zverejnila telefónne čísla niektorých politikov. Kvôli svojim aktivitám sa členovia skupiny dostali do konfliktu so zákonom už skôr.

Viac o téme: TrenírkyPražský hradZtohoven
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu