Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Volkswagen čelí totálnemu prepadu na trhoch: Po vypuknutí megaškandálu v USA

Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn Zobraziť galériu (2)
Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Akcie nemeckej automobilky Volkswagen začali dnes prepadom o 13 percent a zaznamenávajú najhlbšiu jednodňovú stratu od novembra 2009. Trh reagoval na piatkové obvinenia amerických úradov, podľa ktorých spoločnosť falšovala pri mnohých vozoch údaje o toxických emisiách. Volkswagen je materskou spoločnosťou českej automobilky Škoda Auto.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do radu modelov dieselových vozidiel značiek VW a Audi inštaloval softvér umožňujúci skryť pri testovaní skutočnú hladinu vypúšťaných emisií, ktorá je počas jazdy mnohonásobne nad stanovenými limitmi v USA. Volkswagen musí kvôli tomu stiahnuť z amerického trhu do servisov pol milióna áut a hrozí mu pokuta v celkovej sume až 18 miliárd dolárov. Firma už oznámila svojim americkým dílerom, aby zastavili predaj niektorých dieselových vozidiel.
 
 
 
"Táto katastrofa prekonáva všetky očakávania," povedal agentúre Reuters Ferdinand Dudenhöfferom, ktorý vedie Stredisko automobilového výskumu pri duisburgsko-essenskej univerzite. Škandál s utajovanými emisiami dostáva najväčšiu európsku automobilku do nových problémov.
 
Na jar skupina zažila stret v najvyššom vedení, kedy sa predseda dozornej rady Ferdinand Piëch snažil odstaviť generálneho riaditeľa Martina Winterkorna, nakoniec bol ale nútený sám odstúpiť. Volkswagen chcel rozptýliť pochybnosti o funkčnosti svojho vedenia na piatkovom zasadnutí dozornej rady, kde sa má rozhodnúť o pláne novej organizačnej štruktúry.
Viac o téme: Volkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu