Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi priznali dodávky zbraní do Sýrie: Nové VIDEO vraj ukazuje, že ide aj o niečo viac

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: rusvesna.su)

MOSKVA - Rusko dodáva armáde prezidenta Asada ľahké zbrane, kamióny a obrnené transportéry ako náhradu za zálohu 400 miliónov dolárov, ktorú Sýria v predstihu zaplatila za nedodané protilietadlové rakety S-300. Otázkou však stále zostáva, či sa Rusi zúčastňujú alebo nezúčastňujú aj samotných stretov. Kremeľ takéto domnienky stále odmieta, ale na internete sa objavilo nové video s rusky hovoriacimi vojakmi bojujúcimi pri Lakatii v Sýrii.

FOTO Tajomný náklad ruských lodí zakrytý maskovacími sieťami: Vraj humanitárna pomoc do Sýrie

"V túto chvíľu sa uskutočňuje, alebo už je skoro dokončená dodávka niekoľkých zásielok palných zbraní, granátometov, obrnených transportérov BTR-82A, vojenských kamiónov Ural a ďalšej výzbroje potrebnej pre vedenie miestnych bojových operácií a prepravu sýrskych vojakov," uviedol ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje z radov vývozcov zbraní. Tí ubezpečili, že dodávky zbraní sa odohrávajú v súlade s medzinárodným právom a so všetkými právnymi náležitosťami.

Ruský vývozca Rosoboronexport tieto správy doteraz oficiálne nekomentoval. Moskva je presvedčená, že dodávkami zbraní pomáha v boji proti terorizmu, zatiaľ čo podľa Washingtonu pomáha režimu, ktorý je sám zodpovedný za šírenie terorizmu. Tieto rozpory podľa denníka pravdepodobne pochovajú zámer Moskvy pripojiť vojská Asada ku koalícii proti Islamskému štátu.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované americké zdroje v stredu napísala, že Moskva v nedávnych dňoch do Sýrie vyslala dve tankové výsadkové lode, lietadlo a niekoľko príslušníkov námornej pechoty. Medzitým ruské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že v Sýrii pôsobia ruskí vojenskí experti, ktorí vraj pomáhajú so zvládnutím dodávaných zbraní. Podľa libanonských zdrojov sa vraj Rusi podieľajú aj na armádnych operáciách a ich úloha je väčšia než iba robenie poradcov.

Svedčiť o tom by mohlo aj video, ktoré sa objavilo na internete a informoval o ňom denník The Russian Times. Podľa neho sa ruské vojská podieľajú na útoku na severe Sýrie. Na záberoch, ktoré odvysielala sýrska televízia, totiž počuť povely v ruštine: "Púšťaj! Znova! Ešte raz!".

Portál Russkaja vesna sa však domnieva, že zábery nedokazujú prítomnosť ruských vojakov. Vo vládnych silách totiž slúžia aj dobrovoľníci, ktorí hovoria po rusky a práve o nich by mohlo v tomto prípade ísť. Podľa The Russian Times sa ale ruský vojenský kontingent nachádza v okolí mesta Latakia a aktívne pomáha sýrskej armáde.

Rusi priznali dodávky zbraní
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu