Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

FOTO Ázijské krajiny trápi počasie: Pieskové peklo zabíja

(Zdroj: TASR)

BEJRÚT - Na toto ročné obdobie nezvyčajná piesková búrka zasiahla dnes Libanon, Sýriu, Jordánsko a Izrael. Spôsobila smrť dvoch žien v Libanone a stovky ľudí prinútila vyhľadať s dýchacími problémami nemocničné ošetrenie, informovala tlačová agentúra AP.

Sýrska vláda pre obmedzenú viditeľnosť odvolala letecké útoky na povstalecké sily v centrálnej provincii Hamá a búrka ohrozila aj plánovaný protest libanonských aktivistov proti neschopnosti vlády riešiť pretrvávajúcu krízu s hromadiacim sa domovým odpadom. V Jordánsku školy zrušili alebo aspoň obmedzili vyučovanie.

Do libanonskej metropoly Bejrút dorazila piesková búrka dnes, na druhý deň po tom, ako sa prehnala údolím Bikáa. Zdravotníci odporučili ľuďom, najmä tým s chronickými zdravotnými problémami, aby nevychádzali von, a mnohí z ľudí, ktorí sa objavili na uliciach, si chránili dýchacie cesty chirurgickými maskami. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že dýchacie problémy sa prejavili u 750 ľudí po celej krajine a dve ženy v dôsledku búrky zomreli, podrobnosti však nezverejnilo. Národná agentúra informovala, že pobrežná stráž zachránila dve odtrhnuté lode a letisko v Bejrúte oznámilo meškanie niektorých letov.

Libanonské úrady varovali obyvateľov pred pálením domového odpadu, ktorý sa toto leto nahromadil v uliciach Bejrútu, čo vyvolalo politickú krízu a každodenné protesty obyvateľstva. Jeden z organizátorov protestov povedal, že zlé počasie môže zabrániť ľuďom v účasti na veľkom proteste naplánovanom na stredu. V sýrskej metropole Damask informoval riaditeľ tamojšej veľkej nemocnice Adíb Mahmúd, že od predchádzajúcej noci riešili zdravotné problémy vyše 1200 ľudí vrátane 100 detí.

"Je to neuveriteľné. Toto musí byť nejaká skúška," citovala agentúra AP obyvateľa Damasku Mansúra, ktorý sa predstavil iba krstným menom. "Je horúco. Teploty sú vysoké a navyše máme toto prašné počasie! Je to mimo všetku logiku. Stačilo, prosím!" Sýrsky provládny denník al-Watan uviedol, že počasie si vynútilo zastavenie vládnych útokov na povstalecké sily severne od centrálnej provincie Hamá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu