Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zúfalý otec zavraždenej novinárky volá po kontrole zbraní: Pán Obama, pomôžte!

Andy Parker, otec zavraždenej novinárky Zobraziť galériu (3)
Andy Parker, otec zavraždenej novinárky (Zdroj: YouTube)

RICHMOND - Otec americkej televíznej novinárky zastrelenej v stredu v priamom prenose vyzval politikov k presadeniu prísnejšej kontroly predaja zbraní, o ktorú sa prezident Barack Obama v minulosti už neúspešne pokúšal. Dvojicu novinárov zavraždil podľa polície ich bývalý kolega, ktorý podľa agentúry AP splnil svoje skoršie vyhrážky.

Otec dvadsaťštyriročnej reportérky Alison Parkerovej, sa obrátil na Obamu so žiadosťou, aby sa znovu pokúsil zmeniť federálne zákony v prospech regulácie predaja strelných zbraní. "Musíte to urobiť ... Pomôžem vám to urobiť, a novinári sú na vašej strane, pretože práve práve prišli o jedného z nich," odkázal podľa stanice BBC šéfovi Bieleho domu Andy Parker.
 
Obama s podobným návrhom neuspel už predvlani po masakri v základnej škole v Newtowne, kde v decembri 2012 zomrelo rukou strelca 20 detí. Návrh, proti ktorému ostro vystupovala mocná zbraňová lobby, neprešiel senátom. Ani terajšia Parkerova snaha nemá podľa expertov veľkú šancu na úspech.

Za Parkerovu dcéru a jej kolegu, 27-ročného kameramana Adam Warda vo štvrtok držali kolegovia z regionálneho televízneho kanálu WDBJ-TV minútu ticha. Niekdajší zamestnanec jednej stanice Vester Flanagan, ktorý je podľa polície ich vrahom, sa už skôr vyhrážal, že svoje nezhody s bývalými kolegami dostane "na titulnú stranu". Ward bol podľa AP kameramanom, ktorý zaznamenal Flanaganovo prepustenie pred dvoma rokmi.
 
Alison svoju prácu milovala
Zobraziť galériu (3)
Alison svoju prácu milovala  (Zdroj: Facebook/Alison Parker)
 
Streľba sa odohrala v stredu ráno pri rozhovore v živom vysielaní televízie z nákupného a zábavného strediska v centrálnej časti Virginie. Spravodajská televízia ABC News oznámila, že od páchateľa obdržala zhruba dve hodiny pred útokom dlhúu faxovú správu, v ktorej sa Flanagan zveruje s "frustráciou černocha a homosexuála", ktorý vraj bol diskriminovaný, sexuálne napádaný a zosmiešňovaný vo svojej práci.
 
Zúfalý otec zavraždenej novinárky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Alison Parker)
Viac o téme: ZbraneBarack ObamaVražda novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu