Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unikátny nález v Poľsku: Vylovili trosky lietadla a pozostatky členov posádky z 2. svetovej vojny!

V Poľsku našli trosky lietadla a pozostatky členov posádky z druhej svetovej vojny. Zobraziť galériu (2)
V Poľsku našli trosky lietadla a pozostatky členov posádky z druhej svetovej vojny. (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Vrak sovietskeho stíhacieho bombardéra a pozostatky dvoch členov posádky tohto stroja, zostreleného Nemcami v roku 1945, našli v prítoku rieky Bzura v strednom Poľsku vďaka výnimočne nízkej hladine vody súvisiacej so suchom. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na múzeum v meste Wyszogród.

Bádatelia objavili vrak v bahnitom prítoku rieky Bzura neďaleko dediny Kamion v nedeľu 23. augusta. Zvyšky lietadla premiestnili do múzea v blízkom Wyszogróde, kde ich preskúmajú. Na sobotu 29. augusta sú naplánované ďalšie pátracie práce. Odborníci sú presvedčení, že ide o lietadlo typu P-2.

Šéf múzea Zdzislaw Leszczynski dnes pre agentúru AP povedal, že našli aj časti sovietskych uniforiem, padák, kabátový golier z ovčej kožušiny, časti čižiem, pilotovu osobnú pištoľ typu TT, vysielačku a množstvo munície do ťažkých zbraní. V tom čase ustupovala cez oblasť smerom k Berlínu nemecká armáda, unikajúca pred postupujúcou sovietskou Červenou armádou.

Leszczynski oznámil, že o náleze informoval ruské veľvyslanectvo vo Varšave. Šéf múzea vyjadril nádej, že posádku dokážu identifikovať a náležite ju pochovať na vojenskom cintoríne. Hovorkyňa ruského veľvyslanectva Valerija Perežinskaja uviedla, že predstavitelia ešte čakajú na písomné oznámenie, ale nález pokladajú za významný.

V Poľsku našli trosky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Hovorkyňa je podľa svojich slov presvedčená, že posádku identifikujú pomocou čísiel na vraku a potom patrične pochovajú. V boji proti nacistickej nemeckej armáde zahynulo na poľskom území približne 600.000 sovietskych vojakov. Prístup k troskám a ľudským pozostatkom umožňujú nedávne suchá, ktoré spôsobili v Poľsku rekordne nízke hladiny riek.

Viac o téme: PoľskoDruhá svetová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu