Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší barbarský akt bojovníkov Islamského štátu: VIDEO Zničili významný antický chrám

Bojovníci z IS zničili chrám Baal-Shamin Zobraziť galériu (2)
Bojovníci z IS zničili chrám Baal-Shamin (Zdroj: Foto: youtube)

BEJRÚT - Surovosť radikálov z hnutia Islamský štát nemá konca. Najnovšie zničili chrám Baal-Shamin, jednu z najcennejších pamiatok z komplexu antických ruín stredosýrskeho mesta Palmýra. Podľa agentúry AP to včera oznámili aktivisti sýrskej opozície.

Podľa sýrskej organizácie ochrancov ľudských práv SOHR, ktorá sídli v londýnskom exile, vyhodili islamisti chrám do vzduchu už pred mesiacom, zatiaľ čo aktivista Usáma Chatíba z Turecka uviedol, že chrám bol zbúraný včera. Oba zdroje sa opierajú o svedectvá ľudí, ktorí zostali v Palmýre. Podľa nich islamisti zničili aj časť slávnej antickej kolonády.

Chrám bol poškodený už v minulosti pri stretoch medzi vládnymi vojskami a opozíciou. Jeho poškodenie pred dvoma rokmi doviedlo organizácii UNESCO k zaradenie Palmýry na zoznam ohrozených pamiatok

Islamisti dobyli Palmýru v máji a oblasť, kde sa nachádzajú antické pamiatky, potom zamínovali. Vo štvrtok radikáli zavraždili na námestí pred múzeom sýrskeho archeológa a dlhoročného kustóda zbierok antickej Palmýry Chálidova Asaadova (†81). Militanti IS odborníkovi na historické pamiatky v Palmýre, ktorý viedol úrad na ochranu tamojších historických pamiatok viac než päť desaťročí, odrezali hlavu. Jeho telo zavesili na stĺp na hlavnom námestí. Radikáli tam doteraz zničili len niekoľko moslimských svätýň, pretože sa podľa nich používali k "pohanským" praktikám.

Palmýra leží na okraji púšte priliehajúca na východe k irackej provincii Anbar, ktorá je v rukách IS. Jej výhodnú polohu už v staroveku využívali karavány s tovarom. Stavby staré 2000 rokov vrátane pozostatkov antických chrámov, víťazného oblúka, kolonády so stovkami stĺpov a amfiteátra sa nachádzajú na juhozápade mesta

V piatok príslušníci IS zničili za pomoci buldozérov kresťanský kláštor Mar Elian v meste Karajtín v provincii Homs, ktorý bol založený pred viac ako 1500 rokmi. "Myslím, že sa obávame o takmer všetky pamiatky v Sýrii. Nič nie je v bezpečí," povedala generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. Islamský štát na kultúru a historické dedičstvo podľa nej hľadí presne opačne než jej organizácia.

Islamisti tiež tvrdo vydrancovali Mari, niekdajšie staroveké sumerskej mesto v Sýrii. V nedávnej dobe tiež likvidovali pamiatky v severoirackých mestách Mosule a Nimrud.

Viac o téme: RadikáliISPalmýra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu