Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dunaj vysychá: Extrémne horúčavy sťažili fungovanie lodí na rieke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Plavebné podmienky na Dunaji sú pre nízky stav vody obmedzené. Môžu za to veľké horúčavy a chýbajúce dažde. Spoločnosť Slovenská plavba a prístavy, a. s. (SPaP) so sídlom v Bratislave musela redukovať ponory svojich nákladných plavidiel na európskom veľtoku v priemere z doterajších 250 približne na 190 centimetrov.

"V praxi to znamená zníženie kapacity plavidla zhruba o 30 %, čiže v prepočte na plavidlo asi o štyristo ton menej," informoval o dopadoch extrémneho sucha na nákladnú vodnú dopravu hovorca SPaP Juraj Bohunský. Riečne plavidlá tak môžu prepravovať výrazne menej tovaru než za priaznivého vodného stavu.

Aktuálne plavebné podmienky na Dunaji vzhľadom na mimoriadne horúčavy a nedostatok dažďových zrážok sa preto prispôsobujú nižším stavom vody. Znamená to obmedzovanie hĺbky ponorov plavidiel. "Prístavy Bratislava a Komárno nakladajú najmä obvyklé druhy tovarov - Bratislava železorudné pelety a Komárno poľnohospodárske produkty. Obidva druhy tovarov sú určené pre Rakúsko a Nemecko," uviedol Bohunský.

Na ostatných úsekoch Dunaja mimo Slovenska neprijala SPaP žiadne opatrenia, ktoré by výraznejšie postihli lodnú a prístavnú prevádzku, alebo by znamenali zníženie počtu zamestnancov. "Okrem toho je v plnom prúde dovolenková sezóna, čo znamená aj dočasné zníženie počtu výkonných pracovníkov," dodal Bohunský. Vodné dielo Gabčíkovo poskytuje pre prístav Bratislava a riečny úsek Gabčíkovo - Bratislava dostatočné plavebné hĺbky.

Na nemeckom úseku Dunaja bola na takmer týždeň zastavená plavba z dôvodu nasadnutia bulharského plavidla pod prístavom Deggendorf a pre práce spojené s uvoľnením plavebnej dráhy. "Nízke vodostavy sa prejavujú aj na dolnom úseku Dunaja, kde je nutné cez vzniknuté plytčiny prepravovať lodné konvoje po častiach, prípadne ich pred týmito úsekmi odľahčovať," priblížil Bohunský.

Divízia vnútrozemskej plavby (DVP) na Dopravnom úrade informovala, že plavba na Dunaji sa z dôvodu nízkeho vodného stavu nezastavuje. "Aj za najnižších vodostavov je táto vodná cesta pre plavidlá s určitým ponorom splavná. Je vždy zodpovednosťou a rozhodnutím vodcu plavidla, či vypláva za daných hydrologických podmienok s plavidlom na vodnú cestu," uviedla divízia vnútrozemskej plavby. Limitujúcim brodom na slovensko-maďarskom úseku Dunaja je riečny kilometer 1 735,5, kde bola v utorok plavebná hĺbka 210 cm. Ďalším limitom plavby na trase Bratislava - Viedeň je vodostav na vodomernej stanici Wildungsmauer (v utorok 187 cm). "Nákladné plavidlá nemôžu byť naložené na svoju plnú kapacitu, nakoľko ich ponor musí byť prispôsobený aktuálnym plavebným hĺbkam," dodala DVP. Osobné lode nízkymi vodostavmi zatiaľ nie sú obmedzené.

Pre vysúvanie konštrukcie medzi piliermi pri stavbe Starého mosta v Bratislave má byť zastavená plavba na tomto úseku predbežne 27. až 29. augusta. Technológia vysúvania konštrukcie vylučuje možnosť plavby. Cez celú šírku Dunaja budú natiahnuté kotviace laná a konštrukciu mosta bude podopierať špeciálna konštrukcia na plavidle v strede rieky.

Štátna spoločnosť Verejné prístavy, a. s. nepocítila následky horúčav. Pre svojich zamestnancov v Bratislave a Komárne zabezpečila balenú vodu a zakúpila ventilátory. Firma má zabezpečovať prípravu a realizáciu výstavby verejných prístavov, ako aj krátkodobé a dlhodobé koncepcie ich rozvoja. Jej akcionárom je ministerstvo dopravy.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu