Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident Lukašenko sa prihovoril k národu: Odmietol byť súčasťou ruského impéria

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA)

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa opäť ohradil proti výrazu "ruský svet" ako sféry ruského vplyvu, ktorého súčasťou má byť aj Bielorusko. V ojedinelom rozhovore pre Minskom necenzurované médiá vyhlásil, že ide o "hlúposť". Hovorí, že Kyjev aj Moskva majú záujem ukončiť konflikt vo východoukrajinskom Donbase, a uistil, že z Bieloruska k útoku na Ukrajinu nikdy nedôjde.

"Konfliktu na Ukrajine majú v Rusku už všetci, hlavne vedenie, plné zuby. Neverím tiež, že ukrajinské vedenie nechce, aby tam zajtra bol mier," povedal šéf bieloruského štátu. Predpovedal, že Donbas, teraz čiastočne ovládaný proruskými separatistami, sa časom stane zase ukrajinským, dokonca vraj aj podľa predstáv ukrajinských nacionalistov. Urobiť niečo také i s anektovaným Krymom je ale podľa Lukašenka takmer nemožné, najmä keď Ukrajinci o polostrov ani nebojovali. To vraj Bielorusi by bojovali "o každý kúsok" svojej vlasti.

Rozhovor s Lukašenkom podľa ruskojazyčného webu BBC vysielalo v priamom prenose internetové "Európske rádio pre Bielorusko", pôsobiaci z Poľska. K rozhovoru boli prizvaní aj spravodajcovia rozhlasovej stanice Sloboda a súkromného portálu TUT.by. Čosi podobné sa podľa BBC stalo prvýkrát za 21 rokov Lukašenkovho panovania, skôr sa podobného rozhovoru dočkali len zahraničné médiá.

Podľa prezidenta v Bielorusku nie sú ruské vojenské lietadlá, ale len "dve úplne mierové vojenské základne". Nechápe vraj, prečo médiá predpokladajú, že by po Ukrajine mohlo nasledovať aj Bielorusko. Veď "Bielorusko zostalo jediným čestným a slušným spojencom Ruskej federácie" a taký konflikt by sa stal "katastrofou pre samo Rusko".

"Nikdy nikto z nášho územia nenapadne Ukrajinu, ak sama Ukrajina nenapadne Bielorusko. Ale k niečomu takému nikdy nedôjde," uistil Lukašenko, ktorý sa pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami štylizuje do úlohy hlavného garanta bieloruskej nezávislosti. "Ľud odpustí, či pol roka nedostane výplatu, ale či sa vzdáš zvrchovanosti, ľud to nikdy neodpustí a nezabudne," vyhlásil.

Naznačil tiež možnosť, že by pred voľbami, vypísanými na 11. októbra, mohol z väzenia prepustiť opozičného politika Mikolaja Statkeviča. "Táto otázka je na programe dňa," povedal. Bývalý kandidát na prezidenta a Lukašenkov kritik bol uväznený na šesť rokov za organizovanie nepokojov proti Lukašenkovmu znovuzvoleniu v decembri 2010. Na Západe je považovaný za politického väzňa.

"Vyriešiť toto (Statkevičovo oslobodenie) môžem len ja. Ale nerozhodol som sa, kedy to bude. Ak ho pustia, tak pred voľbami. Ak nepustia, tak nepusia.. Čoskoro sa o tom dozviete. Ak dôjde na druhú možnosť, tak času je veľa , "vyhlásil. Statkevič ho predsa o milosť nepožiadal: "Chce byť vo väzení a vyjsť odtiaľ ako hrdina," dodal. Lukašenko je prvým a zatiaľ jediným bieloruským prezidentom, zvíťazil väčšinou s veľkým náskokom vo voľbách v rokoch 1994, 2001, 2006 a 2010. Podľa opozície bolo hlasovanie zmanipulované, vážne výhrady k priebehu volebnej kampane aj samotného hlasovania mali vo všetkých štyroch prípadoch aj európske pozorovateľské inštitúcie .

Viac o téme: RuskoBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu