Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlomí jej to väzy? Clintonová sa bráni veľkému politickému obvineniu

Hilary Clinton
Hilary Clinton (Zdroj: SITA)

WINTERSET - Americká demokratická kandidátka na post hlavy štátu Hillary Clintonová uviedla, že nikdy nepoužila svoj súkromný e-mail na odosielanie tajných štátnych materiálov počas výkonu funkcie ministerky zahraničných vecí USA. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

"Neodoslala ani neprijala som nič, čo bolo v danom čase označené za tajné," uviedla Clintonová. Politička tak reagovala na tvrdenie vládneho inšpektora Charlesa McCullougha, podľa ktorého Clintonová odoslala v danom funkčnom období zo svojho súkromného účtu najmenej štyri e-maily s tajnými dátami.

Kauza vypukla v marci a v radoch jej republikánskych oponentov vyvolala pobúrenie. Favoritka prezidentských volieb, ktoré sa budú konať v novembri 2016, opakovane zdôraznila, že neporušila nijaké zákony či predpisy tým, že okrem štandardného vládneho e-mailu používala aj svoj súkromný e-mailový účet. 

Rezort diplomacie dostal v máji od federálneho súdu nariadenie o postupnom zverejňovaní jej elektronickej korešpondencie. Komunikácia s rozsahom 55.000 strán by mala byť po dôkladnej previerke postupne zverejnená na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí do januára 2016. 

Clintonová, ktorá pôsobila na čele ministerstva v rokoch 2009-13, podľa stanice CNN uviedla, že nemá čo skrývať a praje si, aby sa daná elektronická korešpondencia dostala na verejnosť čo najskôr. 

Viac o téme: E-mailHilary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu