Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Polícia zverejnila VIDEO úteku drogového bossa Guzmána: Intímna chvíľka v cele a Krpec bol fuč

Joaquín Guzmán prezývaný El Chapo krátko pred útekom z cely
Joaquín Guzmán prezývaný El Chapo krátko pred útekom z cely (Zdroj: Foto: youtube)

CIUDAD DE MEXIKO - Drogový boss Joaquín Guzmán musel mať podľa vyšetrovateľov v prísne stráženej väznici komplica. Mexická vláda teraz zverejnila video, ktoré vzniklo krátko pred jeho útekom z cely. Z videozáznamu z prísne stráženej väznice Altiplano vidno, ako El Chapo (Krpec) niekokľokrát prejde nervózne po cele, kým sa skloní a zmizne.

Na záberoch je zachytené, ako sa Guzmán v cele prechádza od postele k sprche s toaletou. Neskôr sa skloní a zmizne v malom otvore. Diera bola ukrytá za prepážkou, oddeľovala provizórnu kúpeľnu od cely. Išlo o tzv. slepé miesto, kde kamery nemajú dosah, aby sa dodržalo súkromie väzňa. Podľa šéfa mexického úradu pre bezpečnosť Monteho Alejanda Rubida prechádzanie sa väzňa po cele nebolo vôbec podozrivým, bežne sa tak uväznení ľudia správajú.

Ako informuje portál abc.net.au, cez otvor s rozmermi 50 krát 50 centimetrov sa tak Krpec dostal do tunela, kde už na neho čakala motorka, ktorá bola pripevnená k železnému vozíku, ten išiel po koľajniciach. Na konci tunela bol rebrík, po ktorom vyliezol do opustenej budovy na poliach. Celková dĺžka bola 1,5 kilometra. Vyšetrovatelia sa už zaujímali, kto si budovu od pôvodných majiteľov kúpil alebo prenajal.

Stavba tunela bola podrobne naplánovaná a prepracovaná. Výstavba trvala približne rok a začali s ňou pravdepodobne hneď po tom, ako vo februári 2014 El Chapoa zadržali po 13-tich rokoch, čo bol na úteku. Americká protidrogová služba DEA priznala, že o Guzmánových plánoch utiecť vedela, no o výstavbe tunela nemala ani poňatie. 

Mexický minister vnútra Miguel Ángel Osorio už nechal prepustiť 22 pracovníkov väznice vrátane jej riaditeľa. Prokuratúra vypísala za informácie vedúce k dolapeniu známeho narkobaróna odmenu vo výške 60 miliónov pesos (necelých 3,5 milióna eur).

Po bossovi pátrajú tisíce policajtov

Po Guzmánovi, šéfovi neslávne presláveného drogového kartelu zo štátu Sinaloa, pátrajú tisíce policajtov. Mexiko úzko spolupracuje so susednými štátmi Belize, Guatemalou a USA a prísne stráži všetky letiská. Do pátrania sa zapojil aj Interpol.

Päťdesiatsedemročný Guzmán sa radí medzi najmocnejších drogových šéfov na svete. V roku 2009 časopis Forbes vyčíslil Guzmánův majetok na viac ako miliardu dolárov a zaradil ho vtedy na zoznam najbohatších ľudí sveta. Prvýkrát bol zatknutý v roku 1993 v Guatemale, z väznice utiekol v roku 2001, vtedy sa ukryl v dodávke s bielizňou z práčovne. 

Mexické úrady ho znovu dopadli až o 13 rokov neskôr. Útek je ranou pre vládu prezidenta Enriqua Peni Nietoa, ktorá bola oceňovaná za nekompromisný postup voči drogovým bossom.

Útek Joaquína Guzmána z väzenia


 

Viac o téme: DrogyMafiánMexikoJoaquín GuzmánEl Chapo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu