Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie nebezpečenstvo pre USA predstavuje Rusko, tvrdí Obamov generál

Generál Joseph Dunford, Jr.
Generál Joseph Dunford, Jr. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov, vyhlásil vo štvrtok americký generál Joseph Dunford, ktorého šéf Bieleho domu Barack Obama navrhol za nového šéfa zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl. Biely dom sa však od jeho vyjadrenia rýchlo dištancoval, uviedla agentúra AP.

Štvorhviezdičkový generál pechoty Dunford na svojom vypočutí pred senátormi povedal, že "ak sa chcete rozprávať o štáte, ktorý by mohol predstavovať existenčnú hrozbu pre Spojené štáty, musel by som ukázať na Rusko". 

Dunford hovoril aj o ďalších hrozbách, medzi ktoré zaradil zvyšovanie vojenskej schopnosti Číny a jej prítomnosti v Tichom oceáne. Taktiež poukázal na Severnú Kóreu a jej balistické rakety a teroristickú organizáciu Islamský štát. 

"Moje hodnotenie je však také, že Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu pre našu národnú bezpečnosť," zdôraznil generál. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest reagoval, že Dunfordovo vyjadrenie odráža jeho osobný postoj a nie "analýzu prezidentovho tímu pre národnú bezpečnosť". 

Viac o téme: NebezpečenstvoRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu