Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ruská vojenská prítomnosť na Ukrajine je nevyvrátiteľná, tvrdí veliteľ amerických síl

Ben Hodges Zobraziť galériu (2)
Ben Hodges (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Veliteľ amerických síl v Európe Frederick Ben Hodges odmietol tvrdenia Ruska, podľa ktorých Moskva nezasahuje do konfliktu na Ukrajine, pretože podľa neho jestvujú "jasné a nevyvrátiteľné dôkazy" svedčiace o opaku. Vyplýva to z dnes zverejneného záznamu z neverejného zasadania Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa konalo v utorok vo Viedni, napísala agentúra Reuters.

"Rusko k tomuto konfliktu aktívne a mohutne prispieva," uviedol na zasadaní OBSE generálporučík Hodges. Jeho slová zazneli v čase, keď o možnostiach ukončenia konfliktu na východe Ukrajiny rokovali v Paríži ministri zahraničných vecí Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka. 

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po schôdzke povedal, že štvorica ministrov sa zhodla na potrebe "neumožniť zrútenie" mierovej dohody dosiahnutej vo februári v bieloruskom Minsku. "Panuje názor, že existujú sily, ktoré by chceli zničiť tento proces," povedal Lavrov novinárom. "Nebudem ich menovať. Ale takéto sily existujú," dodal.

Hodges práve naopak naznačil, že sily, o ktorých hovoril Lavrov, sa nachádzajú v Moskve. Generál svoje tvrdenie podoprel týždennou správou pozorovateľov OBSE, v ktorej sa uvádza, že v priebehu víkendu došlo (na východe Ukrajiny) k 500 výbuchom. 

Takto podľa Hodgesa nevybuchuje niečo, "čo si poskladáte v pivnici pod domom". Takúto veľkú výbušnú silu "nemožno nasadiť bez dômyselného zásobovacieho reťazca ani bez vojakov a dôstojníkov vycvičených na obsluhu zložitých zbraňových systémov," povedal na zasadaní OBSE veliteľ amerických síl v Európe.

Hodges zároveň spochybnil tvrdenia Ruska, že Moskva nemá na Ukrajine svojich vojakov. "Ruskí vojaci sú aktívnou súčasťou bojujúcich jednotiek. Nie sú to nijakí dobrovoľníci alebo žoldnieri; sú to vycvičení, vystrojení a uniformovaní ruskí vojaci v činnej službe," povedal na neverejnom zasadaní OBSE vo Viedni generál Hodges.  

Na Ukrajinu mieri kanadský minister obrany 

Kanadský minister obrany Jason Kenney navštívi v dňoch 25.-27. júna Ukrajinu, informoval dnes Dmytro Kuleba z ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. "Kanadský minister navštívi vojenské zariadenia v Ľvovskej oblasti, kde budú kanadskí inštruktori cvičiť jednotky ukrajinských ozbrojených síl," citovala Kulebu agentúra Interfax-Ukrajina.

Kenney sa podľa očakávania stretne aj s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny - prezidentom Petrom Porošenkom, premiérom Arsenijom Jaceňukom, ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom a ministrom obrany Stepanom Poltorakom.

Kanada v polovici apríla oznámila, že vyšle na Ukrajinu 200 vojenských inštruktorov, ktorí sa budú - rovnako ako Spojené štáty a Británia - podieľať na výcviku ukrajinskej armády. Kanadská misia má trvať do 31. marca 2017.

Misia má posilniť bojaschopnosť ukrajinskej armády tak, aby bola schopná zaistiť bezpečnosť, suverenitu a stabilitu voči ruskej agresii, uviedol kanadský premiér Stephen Harper. Kanaďania budú učiť ukrajinských vojakov, ako zneškodňovať bomby a výbušné zariadenia, a tiež školiť vojenských policajtov a zdravotníkov. Budú poskytovať aj podporu v oblasti letovej bezpečnosti a modernizácie logistických systémov. Moskva označila rozhodnutie Kanady za "kontraproduktívne a odsúdeniahodné".

Ruská vojenská prítomnosť na
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UkrajinaOBSEFrederick Ben Hodges
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu