Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Problémy s utečencami pretrvávajú: V Rakúsku a Čechách zadržali desiatky migrantov!

Utečenci zo Sýrie
Utečenci zo Sýrie (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Rakúski policajti zadržali v Parndorfe skupinu 26 ilegálnych migrantov, medzi ktorými boli aj žena, dvojročné dievčatko a päťmesačné bábätko. Česká polícia zadržala v noci nadnes ďalších 21 utečencov, väčšinu z nich v medzinárodných rýchlikoch smerujúcich z Rakúska, informovala spravodajská televízia ČT24.

Narušiteľov štátnej hranice odhalili v nedeľu ráno pri kontrole dodávky s dočasným nemeckým evidenčným číslom v okolí parndorfskej železničnej stanice. Ako vysvitlo z vyšetrovania, 18 občanov Sýrie a ôsmich občanov Iraku prepravili do Maďarska prevádzači vo viacerých motorových vozidlách. Z okolia Segedína do Viedne ich mal prepraviť vodič dodávky, v ktorej sa tiesnili. Muža zadržali a prepravili do príslušného justičného zariadenia.

V priebehu uplynulého týždňa zadržali v Čechách celkovo 96 utečencov, 21 v noci nadnes 

Práve pre hlavné železničné trate a cestné komunikácie s Rakúskom, ale aj Slovenskom platí v ČR už niekoľko dní rozhodnutie o zintenzívnených kontrolách vzhľadom na rastúci počet ilegálnych migrantov v stredoeurópskom priestore.

V období od 15. júna do dnešného rána zadržali v ČR celkove 96 osôb bez platného povolenia na pobyt, čo je v porovnaní s inými týždňami asi trojnásobok. Tohtoročný priemer v tejto oblasti predstavoval asi 30 utečencov za týždeň. Polícia preveruje všetkých zadržaných s pomocou špeciálnej, neustále aktualizovanej databázy, v prípade potreby preveruje ich údaje a dokumenty aj inými spôsobmi.

Desiatky migrantov vraj utiekli mexickému gangu únoscov

Desiatky migrantov zo stredoamerických krajín dokázali utiecť mexickému gangu, ktorý ich uniesol počas cesty do Spojených štátov. Podľa stanice BBC to vyplýva z výpovede, ktorú v nedeľu podali niektorí z utečencov mexickej polícii.

Únosy migrantov sú v Mexiku bežnou praxou gangov, ktoré tak regrutujú nových členov či zarábajú na výkupnom od rodín. Málokedy sa však z pazúrov zločincov podarí utiecť tak veľkému počtu ľudí naraz. Mexické médiá uvádzajú, že v skupine bolo až sto osôb.

Polícia sa od migrantov dozvedela, že do ich autobusu v sobotu vstúpili v mestečku Ocotlan v juhomexickom štáte Oaxaca muži vydávajúci sa za policajtov. Potom ich vzali do garáží, kde ich okradli a násilím držali dlhé hodiny. Unesená skupina sa však rozhodla konať a svojich únoscov po bitke premohli a utiekli. Niektorí z nich zamierili do okolitých lesov, iní udalosť oznámili polícii. Najmenej 37 z nich polícia zadržala a odovzdala miestnym imigračným úradom.

Zo štátov Strednej Ameriky cez Mexiko do USA smerujú desaťtisíce ľudí ročne. Mnohí z nich sa stávajú obeťami kriminálnych skupín. Zločinecké bandy potom po rodinách unesených požadujú výkupné alebo svojich zajatcov nútia podieľať sa na zločineckých aktivitách.
Viac o téme: UtečenciRakúskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu