Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ zakročila proti imigrantom a Rusom: Budú sa potápať lode prevádzačov, nové sankcie!

Dmitry Medvedev a Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Dmitry Medvedev a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie potvrdili dnes predĺženie ekonomických sankcií voči Rusku o šesť mesiacov - do konca januára 2016. Ministri sa dnes dohodli aj na začatí námornej misie v južnom Stredomorí s názvom EUNAVFOR Med. Ide o spoločné operácie zamerané na boj proti prevádzačom ľudí, za pomoci ktorých sa dostávajú na európsku pôdu tisíce migrantov - najmä na nebezpečnej námornej trase z Líbye do Európy.

Ide o sankcie, ktoré EÚ vlani v júli presadila a v septembri sprísnila, voči fyzickým a právnickým osobám v Ruskej federácii kvôli účasti Ruska na ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny.
Informáciu potvrdila šéfka európskej diplomacie Federica Mogherinová v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Na predlžení sankcií sa konsenzom dohodli už v priebehu týždňa veľvyslanci akreditovaní pri EÚ (COREPER); ministri to dnes oficiálne odsúhlasili.

Ide o sankcie, ktoré sú zamerané na tovary dvojitého použitia a celé odvetvia ruského hospodárstva vrátane bankovníctva, obrany a ropného priemyslu. Platnosť vlani prijatých sankcií mala vypršať koncom júla.

"Tieto sankcie boli predĺžené dovtedy, kým Rusko splní svoje záväzky vyplývajúce z dohody o prímerí v Minsku," uviedol v tejto súvislosti britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

Mogheriniová zároveň oznámila, že ministri sa dnes dohodli aj na začatí námornej misie v južnom Stredomorí s názvom EUNAVFOR Med. Ide o spoločné operácie zamerané na boj proti prevádzačom ľudí, za pomoci ktorých sa dostávajú na európsku pôdu tisíce migrantov - najmä na nebezpečnej námornej trase z Líbye do Európy.

Úlohou misie, ako sa uvádza v oficiálnom dokumente, je identifikovať, odchytiť a zlikvidovať plavidlá, ktoré sú používané prevádzačmi, a zmrazenie majetku odhalených prevádzačov a priekupníkov.

Centrála operácie EUNAVFOR Med bude v Ríme a jej veliteľom je taliansky kontradmirál Enrico Credendino. Priamo na mori bude operácie riadiť kontradmirál Andrea Gueglio. Spoločné náklady operácie počas prvej dvojmesačnej fázy sa odhadujú na 11,82 milióna eur. Počiatočný mandát misie je 12 mesiacov.

EÚ zakročila proti imigrantom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: SankcieRuskoVladimir PutinEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu