Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hollande a Renzi rokovali v Miláne o problematike utečencov

Francois Hollande a Matteo Renzi Zobraziť galériu (3)
Francois Hollande a Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

MILÁNO – O problematike utečencov sa dnes hovorilo pri stretnutí talianskeho premiéra a francúzskeho prezidenta na svetovej výstave Expo v Miláne.

Matteo Renzi a Francois Hollande prediskutovali pri príležitosti Národného dňa Francúzskej republiky na Expe okrem iného pretrvávajúce napätie na taliansko-francúzskom hraničnom priechode vo Ventimiglii, kde sa stovky migrantov dožadujú vstupu na francúzske územie, informovala tlačová agentúra APA.

Francois Hollande a Matteo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia, ako je známe, vracia všetkých utečencov, ktorí sa pokúšajú o ilegálny vstup na územie krajiny, do Talianska. Predseda talianskej vlády požiadal najvyššieho francúzskeho predstaviteľa o podporu v snahe dosiahnuť v Bruseli pozitívnu reakciu vo veci spravodlivého rozdeľovania migrantov, zhromažďujúcich sa v Taliansku.

Francois Hollande a Matteo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsko chce vzhľadom na zvyšujúci sa počet utečencov rozšíriť kapacitu ubytovní pre týchto ľudí o viac ako 10.000 miest. Iba do roku 2016 by pre žiadateľov o azyl malo byť k dispozícii nových 4000 miest, informovali v uplynulých dňoch oficiálne zdroje v Paríži.

V Juhomoravskom kraji zadržali v uplynulých 24 hodinách celkove 13 utečencov 

Celkove 13 utečencov zväčša bez cestovných dokumentov, vrátane tehotnej ženy a dvoch mladistvých, zadržala česká polícia v uplynulých 24 hodinách v Juhomoravskom kraji. Podľa informácií spravodajskej televízie ČT24 s odvolaním sa na policajné zdroje išlo o občanov Sýrie, Afganistanu a Gambie.

V sobotu došlo v autobuse z Rakúska k odhaleniu a zadržaniu afganského občana, v noci nadnes potom juhomoravskí policajti zadržali v rýchliku Chopin deväť a v vo vlakovej súprave EuroNight Metropol ďalších troch utečencov bez povolenia na pobyt v ČR.

Česká republika posilnila kontroly vo vlakoch z Maďarska, ako aj na niektorých nešpecifikovaných cestných komunikáciách v pohraničí, a to v súvislosti s utečencami. Na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR o tom v uplynulý štvrtok hovoril v Prahe minister vnútra ČR Milan Chovanec. Aj keď vládny činiteľ nekonkretizoval, ktorých ciest sa týka kontrola, predpokladá sa, že ide hlavne o cestné komunikácie z Rakúska a Slovenska.

Utečenecká vlna v súčasnosti smeruje z Grécka cez Macedónsko a Srbsko do Maďarska a odtiaľ ďalej na západ. V súvislosti s teraz zadržanými utečencami je predmetom zisťovania, či v niektorej inej krajine nepožiadali o azyl. Cudzinecká polícia objavila v období január-máj na území ČR 2418 osôb zdržujúcich sa v krajine bez adekvátneho povolenia, čo je podstatne viac ako v porovnateľnom období minulého roka.

Pápež František kritizoval v Turíne prístup k utečencom na starom kontinente 

Pápež František dnes počas omše na turínskom námestí Piazza Vittorio kritizoval prístup k utečencom na starom kontinente a varoval pred xenofóbiou a strachom z budúcnosti požadujúc viac porozumenia pre situáciu migrantov.

Hlava katolíckej cirkvi pripomenula v tejto súvislosti históriu vysťahovalectva z talianskeho Piemontu, ktorej súčasťou boli i jeho predkovia. Starí rodičia najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi žili až do roku 1929 práve v Turíne, odkiaľ sa potom vysťahovali do argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Pápež František vyzval veriacich, aby sa nenechali ochromiť strachom z budúcnosti a neuchyľovali sa do spoločenských foriem, ktoré cudzincov namiesto prijatia vylučujú. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa predtým modlil v miestnej katedrále pred Turínskym plátnom, ktoré je tu mimoriadne vystavené od 19. apríla do 24. júna.

Pápež si na niekoľko minút sadol pred plátno, ktoré je uložené v špeciálnej ochrannej sklenenej vitríne, a modlil sa. Následne položil na vitrínu ruku a bez slova odišiel. V programe dvojdňovej návštevy Turína figurujú aj stretnutia pápeža Františka s mladými delikventami, migrantmi a bezdomovcami.

Viac o téme: UtečenciFrancois HollandeMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu