Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gréci podľahli panike: Vo veľkom vyberajú z bánk svoje úspory

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Gréci si v piatok 19. júna vybrali zo svojich bankových účtov ďalších 1,7 až 2 miliardy eur. Obávajú sa totiž, že vláda bude nútená vyhlásiť platobnú neschopnosť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécke médiá.

Gréci tak pokračujú vo výberoch. Únik peňazí z bánk v krajine naberá čoraz rýchlejšie tempo po tom, ako sa schôdzka ministrov financií eurozóny o dohode s Gréckom skončila vo štvrtok 18. júna

Konzervatívne noviny Kathimerini dnes napísali, že Gréci tento týždeň vytiahli z bánk 5 miliárd eur. Ale podľa odborníkov tzv. run, teda nápor vkladateľov na banku, sa v Grécku zatiaľ nekoná, keďže výbery prebiehajú pokojne a pred bankami sa netvoria rady. No viacerí experti s napätím očakávajú, ako sa bude vyvíjať cez víkend situácia okolo bankomatov.

Gréckej vláde dochádzajú peniaze a rokovania o dohode s veriteľmi už päť mesiacov viaznu. Jadrom sporu sú reformy. Veritelia žiadajú od Grécka ďalšie návrhy na zníženie výdavkov a zvýšenie príjmov do rozpočtu a to najmä prostredníctvom reformy dôchodkového systému, daní a pracovného trhu. A len v prípade, že budú s návrhmi reforiem spokojní, sú pripravení uvoľniť Grécku zvyšné financie zo záchranného balíka.

Ľavicová grécka vláda však s mnohými požiadavkami veriteľov nesúhlasí. Ak sa obe strany urýchlene nedohodnú, Grécku hrozí štátny bankrot a odchod z menovej únie. Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na pondelok 22. júna mimoriadny summit premiérov a prezidentov krajín eurozóny o Grécku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však vládu v Aténach upozornila, že dovtedy musí dosiahnuť s veriteľmi predbežnú dohodu, ktorá bude základom pre pondelkové rokovania. Inak sa zo summitu stane len konzultačné stretnutie.

Tusk medzitým varoval pred prehnaným očakávaniami "zázraku" na pondelkovom summite. A dodal, že Grécko sa bude musieť rozhodnúť, či akceptuje "dobrú ponuku" alebo zamieri k tzv. defaultu.

Viac o téme: BankaVýberGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu