Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Masaker v rakúskej metropole: Šialenec v plnej rýchlosti zabíjal chodcov, zomrelo aj dieťa (†7)!

Po šialenej jazde jeepu v pešej zóne prišli o život najmenej traja ľudia
Po šialenej jazde jeepu v pešej zóne prišli o život najmenej traja ľudia (Zdroj: SITA)

GRAZ - Tri osoby, vrátane sedemročného chlapca, zahynuli a ďalších 34 utrpelo zranenia, keď dnes vodič terénneho vozidla vrazil v pešej zóne v centre Grazu, metropoly rakúskej spolkovej krajiny Štajersko, rýchlosťou okolo 100 km/hodinu do chodcov.

Zámerný čin ostro odsúdil štajerský hajtman (krajinský premiér) Herman Schützenhöfer,. ako aj ďalší politici a predstavitelia cirkví vyjadriac sústrasť pozostalým a spoluúčasť príbuzným zranených. Hajtman, ktorý iba ťažko potlačoval slzy, označil čin za odporný, nevysvetliteľný a neospravedlniteľný. 

Záchranári, vrátane posádok štyroch vrtuľníkov alarmovaných z rôznych lokalít Rakúska, ako aj desiatok sanitiek, previezli do nemocníc aj desať ťažko zranených ľudí. Jedna z nich bojuje o holý život, odznelo dnes popoludní na mimoriadnej tlačovej konferencii predstaviteľov spolkovej krajiny, polície a záchranných zložiek. 

Krajinský policajný riaditeľ Josef Klamminger pri tejto príležitosti vylúčil fanatizmus, respektíve terorizmus ako možný motív činu a uviedol, že v páchateľovom prípade ide o psychické problémy vyplývajúce zo súkromia. Súčasne však naznačil, že sa to musí ešte preskúmať. 

Prácu záchranných zložiek výrazne komplikoval aj fakt, že ich značné množstvo je počas tohto víkendu na motoristickom okruhu v hornoštajerskom Spielbergu - dejisku Veľkej ceny Rakúska svetového šampionátu Formule 1. Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Kleine Zeitung, tlačová agentúra APA a verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF. 

Podľa spomínaného denníka je zadržaným vodičom, ktorý mal podobne konať už skôr na neďalekom trhovisku a ktorý bol podľa nepotvrdených informácií ozbrojený nožom, 26-ročný rakúsky občan z okresu Graz-vidiek s bosnianskymi koreňmi. 

Udalosť rezonovala aj v tábore pilotov Formule 1. Dnešné prípravné futbalové stretnutie odriekol miestny klub Sturm Graz a na večer naplánovaný galavečer miestna divadelná scéna Schauspielhaus. 

Viac o téme: SmrťRakúskoGraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu