Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hollande: Kvóty sú v otázke utečencov nezmysel, musíme prijať tých, ktorí na to majú právo

Francois Hollande a Viktor Orbán (vľavo)
Francois Hollande a Viktor Orbán (vľavo) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nie je ani pomyslenie uplatňovať nejaké kvóty v otázke migrácie. Vyhlásil to dnes v Bratislave po rozšírenom summite Vyšehradskej štvorky francúzsky prezident Francois Hollande.

"To by nemalo zmysel," uviedol na tlačovej konferencii. Vnucovanie nejakých čísiel členským štátom zo strany Európskej komisie podľa neho nie je správna metóda. Tou je globálna politika na báze solidarity a dobrovoľnosti. "Musíme zabrániť narastaniu migračných tokov a odlíšiť tých, ktorí majú právo na azyl a dôstojne ich prijať," upozornil s tým, že je nevyhnutné riešiť dôvod, prečo sa migranti rozhodnú odísť z krajiny svojho pôvodu, pričom je potrebné zorganizovať ich prijímanie nielen na pobreží Európy.

"Ekonomická migrácia by nemala byť zahrnutá do mechanizmu žiadostí o azyl," poznamenal, pričom si myslí, že ich treba odlíšiť od ľudí, ktorí sú donútení odísť zo svojej krajiny v dôsledku vojny či útlaku. Slovenský premiér Robert Fico na tlačovej konferencii zdôraznil spoločné stanovisko V4, ktorá odmieta povinné kvóty, tak ako ich navrhuje Európska komisia. Ale všetky krajiny predmetného zoskupenia sú pripravené na túto tému diskutovať a ponúkať dobrovoľné príspevky k riešeniu problému. Ako dodal, dobrovoľný prístup môže byť podstatne efektívnejší a užitočnejší ako kvóty.

Jeho maďarský kolega Viktor Orbán súhlasí s tým, že treba rozlišovať medzi azylantmi a hospodárskymi migrantmi. Maďarsko by v tomto chcelo ponúknuť svoje vedomosti a znalosti, ktoré získalo pri riešení náporu utečencov počas vojny v bývalej Juhoslávii. Upozornil na to, že počas prvých piatich mesiacov prišlo do jeho krajiny vyše 50.000 migrantov, čo je viac ako v Taliansku a Grécku. Najviac je medzi nimi ekonomických migrantov. "Táto skutočnosť sa ale neodzrkadľuje v európskych dokumentoch a chceli by sme, aby si Európa uvedomovala význam týchto problémov," podčiarkol s tým, že povinné kvóty nie sú v súlade s európskymi hodnotami. Poukázal na to, že ide o národné záujmy, kde nemôže Brusel odňať právomoci a kompetencie jednotlivým štátom prijať v tejto oblasti svoje rozhodnutia.

Poľský minister obrany a podpredseda vlády Tomasz Siemoniak, ktorý zastupoval na tlačovej konferencii premiérku Ewu Kopaczovú, sa domnieva, že zavedenie povinných kvót neprejde budúci týždeň na summite EÚ. Podľa neho sa nedajú realizovať, pretože mnoho členských štátov má k nim výhrady. "Počítame s tým, že budú spracované nejaké riešenia, ktoré splnia pravidlá dobrovoľnosti, ale zároveň budú riešiť problém migrácie. Nikto si pred tým nebude strkať hlavu do piesku," uzavrel.

Viac o téme: Francois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu