Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Posledný pokus na dohodu s Gréckom skončil fiaskom: Rozhodne eurozóna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Návrhy, s ktorými grécki vyjednávači prišli na víkendové stretnutie so zástupcami medzinárodných veriteľov v Bruseli, sú naďalej nedostatočné, posledný pokus o dohodu tak neuspel. Konštatovala to v nedeľu večer Európska komisia potom, čo grécka delegácia predložila dodatočné návrhy pre dohodu o uvoľnenie zvyšku záchranného úveru pre Atény.

Konečné rozhodnutie o tejto dohode tak budú musieť podľa komisie urobiť na nadchádzajúcom zasadnutí euroskupiny ministri financií krajín eurozóny.

„Predseda (komisie Jean-Claude) Juncker urobil tento víkend, v úzkej súčinnosti s expertmi komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) posledný pokus nájsť s (gréckym) premiérom Alexisom Tsiprasom riešenie, ktoré by umožnilo pozitívne zhodnotenie (gréckeho plánu) na zasadnutí euroskupiny vo štvrtok 18. júna,“ uviedla komisia podľa agentúry Reuters.

„Určitý pokrok síce nastal, rokovania ale neuspeli, pretože pretrváva značný rozdiel medzi gréckymi plánmi a spoločnými požiadavkami komisie, ECB a MMF,“ dodala.

„Grécke návrhy navyše zostávajú neúplné. Vzhľadom na to sa ďalšia diskusia uskutoční na zasadnutí euroskupiny,“ píše sa v oznámení výkonného orgánu EÚ.

Komisia spresnila, že v otázke verejných financií má rozdiel medzi postojmi oboch strán rozsah pol až jedno percento hrubého domáceho produktu. To zodpovedá až dvoma miliardám eur ročne.

Predstaviteľ gréckej vlády krátko predtým povedal, že grécky tím predložil dodatočné návrhy, ktoré plne pokrývajú otázku celkových deficitov a primárnych prebytkov verejných financií a vraj tiež „otvárajú cestu ku konečnej dohode pokrývajúce všetky tri piliere – fiškálnu politiku, financovanie a ekonomický rast“. Zároveň ale dal najavo, že Atény nikdy neprijmú kľúčové požiadavky veriteľov na znižovanie dôchodkov a miezd a na zvýšenie dane z pridanej hodnoty na dodávky elektrickej energie.

Grécka delegácia rokovala cez víkend v Bruseli v snahe dohodnúť sa na opatreniach, ktoré musia Atény prijať, aby získali zvyšných 7,2 miliardy eur z predĺženého záchranného programu. Bez získania týchto peňazí do konca júna Grécku hrozí, že nebude schopné uhradiť MMF splatný dlh v sume 1,6 miliardy eur.

Napätie medzi Gréckom a veriteľmi prudko vzrástlo po tom, keď delegácia MMF vo štvrtok kvôli nezhodám opustila rokovania s gréckymi predstaviteľmi v Bruseli, európski činitelia sa však zasadili za ďalšie rokovania. Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel ale v komentári pre najčítanejší nemecký denník Bild napísal, že Európe dochádza s Gréckom trpezlivosť a že nad zadlženou krajinou sa už rysuje „tieň odchodu z eurozóny“.

Viac o téme: Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu