Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poplach v Bielom dome: Hrozba bombového útoku, Obama neutekal

Biely dom
Biely dom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sálu v Bielom dome, kde sa konajú pravidelné denné brífingy s novinármi, a časti dvoch kancelárskych budov amerického Senátu museli v utorok nakrátko evakuovať pre bombové vyhrážky. Úrady vyhlásili, že nie je jasné, či incidenty, ktoré sa odohrali v rozpätí niekoľkých hodín, spolu súvisia.

Každodenný brífing s novinármi v Bielom dome nečakane prerušili a zástupcov médií urýchlene poslali z miestnosti preč asi na 30 minút, keďže mestskej polícii vo Washingtone niekto telefonicky oznámil vyhrážku bombou.  Tajná služba a psy na vyhľadávanie bômb preverili priestory a nakoniec dali agenti súhlas, aby brífing s hovorom Bieleho domu Joshom Earnestom pokračoval.

Prezident USA Barack Obama sa nachádzal v Oválnej pracovni, len niekoľko krokov od sály určenej na brífingy, a agenti ho neevakuovali, informoval Earnest. Prvá dáma Michelle Obamová a ich dve dcéry boli neďaleko, v rezidencii v Bielom dome, a takisto ich nikam nepresúvali.

Telefonická vyhrážka, ktorú prijala mestská polícia, bola zameraná proti brífingovej sále, preto agenti evakuovali iba túto miestnosť a priestory určené pre tlač. Okamžite bolo zablokované aj okolie Bieleho domu vrátane námestia Lafayette Square a pre turistov ho nakrátko uzatvorili, uviedol svedok pre tlačovú agentúru Reuters.

O niekoľko hodín skôr úrady vyšetrovali aj správy o podozrivých balíkoch a telefonickej vyhrážke bombou, adresovaných dvom budovám amerického Senátu, ale nič nebezpečné sa nenašlo.

Polícia washingtonského Kapitolu, sídla Kongresu, prehľadala miestnosť v Dirksenovej budove a dvor Russellovej budovy, kde majú kancelárie americkí senátori aj ich personál. Budovy sa nachádzajú v blízkosti samotného Kapitolu - polícia tam však nenašla nič problematické. "Teraz prebieha vyšetrovanie," odpovedal hovorca Tajnej služby Brian Leary na otázku, či je medzi oboma incidentmi súvislosť.

Viac o téme: Barack ObamaBiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu