Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Žena vyprosila na ESĽP pre svojho manžela eutanáziu: Jeho rodičia sú zúfalí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu dnes rozhodol, že Francúzsko môže povoliť ukončenie liečby muža, ktorý upadol do kómy pred siedmimi rokmi po automobilovej havárii.

Európsky súd rozhodnutím odobril uznesenie francúzskej Štátnej rady, ktorá ako najvyššia súdna inštancia povolila ukončiť podávanie preparátov udržiavajúcich životné funkcie paralyzovaného 38-ročného Vincenta Lamberta. Súdny spor ohľadom práva na eutanáziu začali viesť Lambertovi rodičia, jedna z jeho sestier a jej manžel, ktorí tvrdili, že takáto "naprogramovaná smrť" je porušením "práva na život" a prejavom "neľudského a ponižujúceho zaobchádzania".

Lambertova manželka Rachel, ako aj piati z jeho súrodencov a synovec však od súdu žiadali, aby pacientovi umožnili dôstojnú smrť. Ich požiadavku podporili aj lekári. Táto časť príbuzných bola presvedčená, že takýto koniec svojho života by si za daných okolností bol želal aj samotný Lambert. Proti rozhodnutiu štrasburského súdu sa už nemožno odvolať. Právnik Lambertových rodičov Jean Paillot vyjadril v mene svojich mandantov "veľké sklamanie" a vyzval lekárov, aby znovu posúdili pacientov stav. Zdôraznil, že pôvodné rozhodnutie bolo prijaté v januári 2014.

Eutanázia nie je vo Francúzsku legálna, avšak existuje právna úprava, ktorá lekárom v niektorých beznádejných prípadoch umožňuje ukončiť podporu životných funkcií. Ide však o zložitý proces, ktorý zahŕňa aj konzultácie s rodinou. Všetky nedávne prieskumy verejnej mienky naznačujú, že veľká väčšina Francúzov je za legalizáciu eutanázie. V súčasnosti je legálna v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu