Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bomba v autobuse z Prahy: Páchateľom mohol byť aj Slovák, mal lístok do Bratislavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - V autobuse z Prahy do bulharskej Varny našla v nedeľu maďarská polícia nálož a ​​pyrotechnici ju zneškodnili. Včera to oznámila bulharská televízia bTV.

České úrady ani bulharská spoločnosť, ktorá linku prevádzkuje, žiadne informácie neposkytli. Podľa bulharských médií možný páchateľ vraj vyzeral ako Čech alebo Slovák. Server 24 časa mieni, že ide zrejme o vojnu medzi dopravcami, vyšetrovateľ útoku na burgaské letisko z roku 2012, pri ktorom zomrelo sedem ľudí, ale nevylučuje terorizmus. Maďarský portál Blikk.hu o udalosti informoval už v nedeľu, kedy uviedol, že o nebezpečnosti najdeného zariadenie nie je oficiálne nič známe. Prípadu sa vraj spoločne venujú policajti z Česka, Maďarska a Bulharska, uviedla bTV.

České veľvyslanectvo v Budapešti oznámilo, že o prípade vie len z médií, žiadne vyhlásenie neposkytla ani česká polícia. Bulharský autodopravca Omega Group 84, v ktorého autobuse bola podľa bulharských médií nálož umiestnená, odmietol o udalosti hovoriť.

Podozrivú batožinu, v ktorej bol podľa bTV kanister s benzínom a nálož v trubke, našiel vodič. Ten kvôli nepríjemnému zápachu vo vozidle zastavil na odpočívadle diaľničného okruhu pri Budapešti, aby skontroloval úložné priestory. Našiel pritom batožinu, ku ktorej sa nikto nehlásil a na ktorej boli škvrny z kanistra. Blikk.hu v nedeľu večer napísal, že v autobuse s 37 ľuďmi kvôli zápachu a podozreniu na ukrytú nálož vypukla panika. Informoval tiež, že na mieste zasahovala protiteroristická jednotka. O povahe zistenia ale portál žiadne podrobnosti neuviedol.

Niektoré bulharské médiá tvrdia, že batožina patrila cestujúcemu, ktorý išiel z Prahy a vystúpil v Budapešti. bTV s odvolaním sa na bulharských autodopravcov Omega Group 84 oznámila, že spomínaný cestujúci mal lístok do Bratislavy, ale vystúpil počas prestávky na odpočívadle v Brne a už sa nevrátil. Bulharský spravodajský server 24 uviedol, že pre spomínaného autodopravcu je to v poslednej dobe už druhý incident. Pred mesiacom v Prahe sa vraj bulharský autobus stal terčom podpaľačského útoku a úplne zhorel. Týmto incidentom sa údajne zaoberá aj polícia vo Varne. Jej hovorkyňa Ivana Milevová však uviedla, že varnenská kriminálka prípad nevyšetruje, pretože sa stal na území iného štátu.

Najvierohodnejšou verziou je podľa 24 vojna medzi dopravcami o lukratívne európske linky. Vyšetrovateľ Georgi Iliev, ktorý odhalil útočníkov na letisku v Burgase v lete pred tromi rokmi, je ale presvedčený, že bomba nebola vyrobená, aby zastrašila, ale aby zabíjala. "Podľa môjho skromného názoru je to klasický pokus o teroristický čin. Jeho vykonávateľ urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby sa podaril teroristický akt," povedal podľa televízie bTV. Server 24 časa poznamenal, že zatiaľ nie je žiadna stopa, ktorá by spájala útok v Burgase s nedeľňajším nálezom bomby v batožinovom priestore autobusu. "Jasné je len to, že atentátnik, ktorý nastúpil v Prahe a vystúpil v Brne, vyzeral ako Čech alebo Slovák," napísal.

K tomu Iliev uviedol, že muž, ktorý útok teraz chystal, sa síce vodičovi preukázal doklady s českým alebo slovenským menom, ale tie boli podľa presvedčenia vyšetrovateľa falošné. Obe udalosti - terajšia a z Burgasu - ale podľa neho majú podobné rysy. V oboch prípadoch bola nálož umiestnená v batožinovom priestore a v oboch prípadoch bolo cieľom spôsobiť čo najviac obetí. Rukopis tých útokov je podobný, súdi Iliev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu