Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zahraničné organizácie vraj predstavujú pre Rusov hrozbu: Schválili zákon, ktorým sa ich zbavia

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský parlament v piatok predbežne schválil návrh zákona, ktorý by umožnil prokuratúre vyhlásiť zahraničné a medzinárodné organizácie za "nežiaduce" a ukončiť ich činnosť v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Zákon je súčasťou kampane zameranej proti ruskej občianskej spoločnosti a disentu, ktorá zosilnela v roku 2012, keď sa svojho tretieho funkčného obdobia ujal prezident Vladimir Putin, uviedla AP.

Prokuratúra bude môcť na základe nového zákona vyhlásiť organizáciu za nežiaducu, ak dospeje k záveru, že predstavuje "hrozbu pre ústavný poriadok Ruskej federácie, obranu alebo bezpečnosť štátu".

Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že opatrenie Moskvy by sa mohlo rozšíriť aj na postih tamojších pobočiek medzinárodných skupín ako Transparency International či Greenpeace.

Daná organizácia by v takomto prípade musela zatvoriť svoje prevádzky v krajine a zastaviť šírenie informácií prostredníctvom spravodajských médií a internetu. Ak by v činnosti pokračovala, jej vedenie by bolo pokutované alebo uväznené.

Dolná komora ruského parlamentu schválila návrh zákona pomerom hlasov 442:3, musí však ešte prejsť tretím čítaním, musí ho schváliť aj horná komora parlamentu a podpísať prezident Vladimir Putin.

Zahraničné organizácie vraj predstavujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu