Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Svadba roka, ktorá zamáva celou Európou: Premiér dnes povie svoje áno architektovi, FOTO páru!

Architekt Gauthier (vpravo) požiadal premiéra Xaviera (vľavo) o ruku. Dnes svoju lásku potvrdia manželstvom. Zobraziť galériu (3)
Architekt Gauthier (vpravo) požiadal premiéra Xaviera (vľavo) o ruku. Dnes svoju lásku potvrdia manželstvom. (Zdroj: Facebook)

LUXEMBURG - Luxemburský premiér Xavier Bettel (42) vstúpi dnes do manželského zväzku, pričom jeho zákonným partnerom bude belgický architekt Gauthier Destenay. Ten ho požiadal o ruku vlani. Predseda vlády sa k tomu priznal v auguste v rozhovore pre LA Times. Žijú spolu od roku 2010.

Stane sa tak na základe minulý rok parlamentom schváleného zákona o možnosti uzatvárať plnoprávne homosexuálne manželské zväzky. Bettel, ktorý v decembri 2013 nahradil na premiérskom poste súčasného šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, svoju orientáciu v minulosti netajil, keďže ju nepovažuje za podstatnú pre výkon svojej funkcie.

Medzi prvými gratulantami nechýbal americký veľvyslanec v Luxemburgu (foto: http://luxembourg.usembassy.gov)
Zobraziť galériu (3)
Medzi prvými gratulantami nechýbal americký veľvyslanec v Luxemburgu (foto: http://luxembourg.usembassy.gov)  (Zdroj: Facebook)

Dnes sa tak stane historicky druhým predsedom vlády, ktorý počas svojho mandátu absolvuje homosexuálny sobáš. Prvým bola pred piatimi rokmi vtedajšia islandská premiérka Jóhanna Sigurardóttirová. V rámci krajín EÚ má však 42-ročný líder Luxemburského veľkovojvodstva prvenstvo. Ako potvrdil, iniciatívny vo veci sobášu bol jeho dlhoročný partner, ktorý ho požiadal o ruku.

Šťastný pár spoločne žije už 5 rokov (foto: facebook/Antonia Scott-Clark)
Zobraziť galériu (3)
Šťastný pár spoločne žije už 5 rokov (foto: facebook/Antonia Scott-Clark)  (Zdroj: Facebook)

Obrad bude jednoduchý, na radnici v hlavnom meste za účasti úradníka, ktorý ich oddá a zopár priateľov. Potom bude nasledovať recepcia v Cercle Cité.  Svadobná hostina bude v sobotu večer v hotelovej reštaurácii "Domaine de la Gaichel" v Eischen, a v nedeľu ešte bude nasledovať svadobný brunch. Na hostinu je pozvaných aj viacero európskych lídrov. Premiér neskrýval svoju sexuálnu orientáciu ani počas volebnej kampane.  

 

 

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu