Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úrady v Nepále vyzývali ľudí, aby opustili budovy poškodené zemetrasením

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ČAUTÁRÁ – Predstavitelia s megafónmi chodili dnes po zemetrasením zničených uliciach v malom nepálskom meste Čautárá a vyzývali ľudí, aby opustili budovy, pretože hrozí nebezpečenstvo ich zrútenia. Krajinu totiž v utorok zasiahlo už druhé silné zemetrasenie za necelé tri týždne, pripomenula tlačová agentúra AP.

Príkaz na evakuáciu prišiel deň po tom, čo Nepál postihlo zemetrasenie s magnitúdou 7,3, hoci sa ešte len začal spamätávať z ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8 z 25. apríla. Utorkové otrasy usmrtili vyše 80 ľudí - v samotnom Nepále najmenej 65 osôb, v indickom štáte Bihár 17 a jedného zabitého v Tibete hlásila Čína. Zároveň utrpelo zranenia okolo 2700 ľudí v Nepále a otrasy spôsobili aj zosuvy pôdy, ktoré zablokovali cesty a spomalili dodávku humanitárnych zásob.

"Hrozí nebezpečenstvo!" kričali predstavitelia do megafónov. "Opusťte budovy!" Väčšina ľudí však vybehla von na otvorené priestranstvá už v predchádzajúci deň, pri druhom zemetrasení, a noc strávila v stanoch alebo pod celtami.

Utorkovým zemetrasením zničené mesto Čautárá, na úpätí hôr, sa stalo centrom záchranárov a humanitárnej pomoci po prvom zemetrasení. Predstavitelia informovali, že v utorok tam zahynuli najmenej traja ľudia a vyše 60 ďalších osôb utrpelo zranenia. Jamie McGoldrick, predstaviteľ OSN v Nepále, vyhlásil, že zemetrasenie ešte viac zhoršilo problémy v oblastiach zasiahnutých skoršími otrasmi.

"Poškodené domy sú ešte viac poškodené alebo dokonca zničené. Domy a školy, ktoré predchádzajúce zemetrasenie ušetrilo, tentoraz neunikli. Poškodené sú aj cesty," dodal dnes McGoldrick. Medzi 14 okresmi zasiahnutými zemetrasením sú niektoré neprístupné. K veľkej časti tamojšieho obyvateľstva sa nedá tak ľahko dostať, pretože zemetrasenie poškodilo cesty.

Nezvestný je vrtuľník amerických námorných síl na palube so šiestimi americkými príslušníkmi a dvoma nepálskymi vojakmi. Stroj rozvážajúci humanitárnu pomoc na severovýchode krajiny zmizol v utorok. Zatiaľ nie sú dôkazy, že helikoptéra sa zrútila, uviedla agentúra AP. Pátra po nej niekoľko vrtuľníkov nepálskej armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu