Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zákon, ktorý pripomenie staré časy: Trest pre tých, čo nepracujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MINSK - Bieloruský parlament v stredu podporil návrh autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, aby štát pokutoval ľudí v aktívnom veku, ktorí v priebehu jedného roka neodpracujú aspoň 183 dní. Každoročný peňažný postih dosahujúci v prepočte zhruba 220 eur bude podľa vyhlásenia ministerky práce Maryjany Ščotkinovej len dočasným opatrením a nebude sa týkať invalidov, dôchodcov či rodičov s malými deťmi.

Parlament úpravu odhlasoval v pomere sto ku dvom a vyjadril očakávanie, že občania si vďaka nej budú "plniť ústavnú povinnosť podieľať sa na pokrývaní štátnych výdavkov".

Bieloruská ekonomika je v poslednom období ovplyvnená ťažkosťami susedného Ruska, oficiálna miera nezamestnanosti je však veľmi nízka. Spomedzi približne šiestich miliónov Bielorusov potenciálne schopných pracovať registrujú ako nezamestnaných len 36-tisíc. Okolo 25 percent pritom nevykazuje žiadnu zárobkovú činnosť, čo nasvedčuje tomu, že mnohí pracujú načierno. Svetová banka vo svojej štúdii z roku 2014 odhaduje, že takmer polovica hrubého domáceho produktu Bieloruska pochádza z takzvanej tieňovej ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu