Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zabránili obrovskej katastrofe: V Stredozemnom mori zachránili tisíce imigrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM / ATÉNY / KÁHIRA - Lode krajín EÚ zachránili od soboty v Stredozemnom mori viac ako 4200 ilegálnych prisťahovalcov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí sa loďami snažili dostať do Európy. O výsledku viacerých záchranných operácií informovala dnes talianska a grécka pobrežná stráž.

Talianska pobrežná stráž počas viacerých misií od soboty do dnešného skorého rána zachránila v Stredozemnom mori vyše 3400 ilegálnych imigrantov z vratkých lodí plaviacich sa v blízkosti pobrežia Líbye.

Časť imigrantov previezli na taliansky ostrov Lampedusa, ktorý leží najbližšie k africkému pobrežiu. Ďalších by mali do dnešného večera prepraviť na Sicíliu alebo do záchytných táborov na juhu pevninského Talianska. Štátna príslušnosť prisťahovalcov nie je známa, ale ide opäť o ľudí z Afriky a Blízkeho východu. 

Na záchrannej operácii sa okrem člnov talianskej pobrežnej stráže a colnej správy podieľala aj francúzska hliadkovacia loď Commandant Birot, ktorá má na palube sanitárny a zdravotnícky materiál a je posilou v rámci obnovenej operácie EÚ nazvanej  Triton. Grécka pobrežná stráž dnes podľa agentúry DPA zachránila 530 imigrantov. Ako dnes informovali grécke médiá, väčšina z nich pochádza zo Sýrie, Somálska a Afganistanu.

Egyptská pobrežná stráž v sobotu pri svojom pobreží zachránila 31 ilegálnych prisťahovalcov zo Sýrie, Sudánu, Eritrey a Egypta, keď sa potopila loď, ktorá ich mala dopraviť do Európy. Zahynuli pri tom traja imigranti. Preživších, ktorí sa chceli dostať do Grécka, egyptské úrady zatkli. 

Európske štáty čelia v poslednom období čoraz väčšiemu počtu ilegálnych prisťahovalcov. Ich počet kulminuje na jar a v lete, keď prevádzači využívajú výhodu v podobe priaznivého počasia. Mnohé európske štáty váhajú s prispievaním na záchranné operácie v Stredomorí, pretože tvrdia, že tým len povzbudia ďalších imigrantov k riskantnej ceste do Európy. Od začiatku tohto roku už plavbu na prevádzačských lodiach neprežilo 1800 imigrantov.

Podľa odhadov OSN sa v roku 2014 na cestu cez Stredozemné more do Talianska vydalo okolo 170.000 ilegálnych imigrantov. Očakáva sa, že tento rok bude ich počet ešte vyšší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu