Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blokáda pochodu Robotníckej mládeže v Brne sa skončila ostrými zrážkami s políciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Obavy z prvomájových aktivít sympatizantov Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) v Brne sa dnes popoludní naplnili. Blokáda pochodu asi 200 stúpencov a členov Robotníckej mládeže a spomínanej strany ulicami juhomoravskej metropoly, o ktorú sa pokúsilo okolo 1500 ich odporcov, sa napokon skončila ostrými zrážkami medzi príslušníkmi českej polície a blokujúcimi.

Bezpečnostné zložky použili slzotvorný plyn a v jednom prípade aj štipľavý sprej, informovala spravodajská televízia ČT24, ako aj viaceré internetové servery.

Pochod, ktorého odporcovia skandovali napríklad Náckovia preč z Brna, sa pokúšali kritici zablokovať napriek zmene jeho trasy. Akciu sprevádzal intenzívny piskot. 

Protestnú akciu voči podujatiu mimoparlamentnej DSSS a jej mládežníckej organizácie v Brne s názvom Brno blokuje podporili v uplynulých dňoch aj minister pre ľudské práva ČR Jiří Dienstbier, rektor Masarykovej univerzity Mikuláš Bekl, niekdajšia podpredsedníčka Ústavného súdu ČR Eliška Wagnerová a ďalšie osobnosti.

Po policajnom zásahu sa účastníci pochodu, ktorému predchádzalo vystúpenie lídra DSSS Martina Vandasa na mítingu na Námestí slobody o problematike imigrantov, vrátili na pôvodnú trasu.

Presný počet zadržaných osôb zatiaľ české médiá nepriniesli. Naposledy sa pravicoví radikáli v Brne stretli pred štyrmi rokmi. Vtedy polícia zadržala celkove 15 ľudí, vrátane 13 ultrapravičiarov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu