Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Banské nešťastie v Číne, až 21 obetí: Šachtu zaplavila voda

Banské nešťastie v Číne
Banské nešťastie v Číne (Zdroj: SITA)

TA-TCHUNG – Celkovo 21 mŕtvych tiel baníkov vyzdvihli dnes záchranári z bane pri čínskom meste Ta-tchung, ležiacom v severočínskej provincii Šan-si. Baníci zahynuli v nedeľu, keď šachtu, v ktorej pracovali, neočakávane zaplavila voda. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od nedele, keď k nešťastiu došlo, sa na záchranných prácach podieľalo viac ako 600 záchranárov, ktorí zo zaplavenej šachty odčerpávali vodu a vŕtali záchranné šachty. V čase, keď baňu zaplavila voda, nachádzalo sa v podzemí 247 baníkov, z ktorých sa 223 podarilo dostať do bezpečia. Z 24 baníkov, ktorí zostali uväznení pod zemou, sa podarilo zachrániť troch. Tých previezli do miestnej nemocnice. K podobným nešťastiam dochádza najmä vtedy, keď sa náhodou baníci prerúbu do opustenej šachty, kde sa celé roky zhromažďovala voda. 

Čína zaznamenala v ostatných rokoch prudký pokles počtu banských nešťastí so smrteľnými následkami, a to najmä vďaka zvýšeniu bezpečnostných opatrení v baniach, ale aj v dôsledku útlmu banského priemyslu.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu