Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mogheriniová naznačila možnosť mimoriadneho summitu EÚ o utečencoch

Frederica Mogheriniová
Frederica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG – Vedúci predstavitelia členských štátov eurobloku sa možno koncom tohto týždňa zídu na mimoriadnom summite EÚ, ktorý bude zameraný na otázku množiaceho sa prílivu imigrantov prúdiacich z Afriky do Európy. Na úvod dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu to uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Vyhlásenie vysokej predstaviteľky EÚ pre bezpečnostnú a zahraničnú politiku prichádza po tragickom incidente v noci na nedeľu, keď sa v Stredozemnom mori v blízkosti líbyjských brehov potopila ďalšia loď s utečencami. 

Mimoriadny summit by mal zvolať predseda Európskej rady Donald Tusk. Predtým, ako prijme rozhodnutie, chce túto záležitosť konzultovať s jednotlivými lídrami EÚ. Najdôraznejšie na uskutočnenie tohto summitu vyzýva taliansky premiér Matteo Renzi, ktorého krajina je najviac vystavená náporu utečencov.

V Luxemburgu dnes o tejto záležitosti priamo rokujú ministri zahraničných vecí EÚ, ktorí do diskusií zaangažovali aj ministrov vnútra, aby sa dohodli na koordinácii stanovísk v prípade, že Tusk konanie tohto mimoriadneho summitu v Bruseli oznámi.   

"Hlavnou výzvou je vytvoriť spoločný zmysel pre európsku zodpovednosť za to, čo sa deje v Stredozemnom mori, s vedomím, že neexistuje jednoduché riešenie, že neexistuje nijaké zázračné riešenie," skonštatovala Mogheriniová po príchode do Luxemburgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu