Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Morgan Stanley zverejnila desivú predpoveď pre Európu: Euro bude do roka lacnejšie ako dolár!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN – Euro by v tomto roku malo zostúpiť pod paritu s americkým dolárom, predpovedala dnes americká investičná banka Morgan Stanley. Jednotná európska mena by sa podľa novej prognózy mala vo štvrtom štvrťroku predávať za 0,98 USD, namiesto predtým predpokladaných 1,05 USD.

Počas dnešného obchodovania euro zostúpilo na štvortýždňové minimum 1,0561 USD. Dole európsku menu tlačí pokles výnosov európskych dlhopisov, investorov však znepokojujú aj finančné problémy Grécka.
 
"Predpokladané opätovné zrýchľovanie americkej ekonomiky by malo držať dolár pri sile," uviedli analytici Morgan Stanley. "Rozdiely vo výnosoch budú držať euro pod tlakom," dodali podľa agentúry Reuters.
 
Európska centrálna banka (ECB) v rámci snahy o podporu ekonomiky eurozóny drží svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime 0,05 percenta. Navyše do ekonomiky pumpuje peniaze prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov a ďalších cenných papierov. Tieto nákupy potom prispievajú k poklesu výnosov dlhopisov.
 
Pokračujúce uvoľňovanie menovej politiky v eurozóne je v ostrom kontraste s vývojom v Spojených štátoch. Americká centrálna banka (FED) totiž nákupy vládnych dlhopisov už v minulom roku ukončila a teraz sa pripravuje na zvyšovanie úrokových sadzieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu