Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

NATO otestovalo sily veľmi rýchlej reakcie, ktoré majú čeliť hrozbám Ruska

Philip Breedlove
Philip Breedlove (Zdroj: SITA)

CHRUDIM – Vojaci z 11 členských krajín Severoatlantickej aliancie sa zúčastnili na prvom testovaní jej nových Síl veľmi rýchlej reakcie (VJTF), ktoré boli zriadené, aby čelili hrozbám prichádzajúcim z Ruska po vypuknutí ukrajinskej krízy, informovalo dnes NATO.

Hlavný veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove povedal, že opatrenia na posilnenie vojenskej prítomnosti aliancie vo východných členských krajinách a zlepšenie jej schopnosti reagovať na potenciálnu agresiu v priebehu dní "sú obranné".

"Sú však jasným znamením, že naša aliancia je schopná a bude reagovať na vynárajúce sa bezpečnostné výzvy na našej južnej i východnej hranici," povedal Breedlove. Na prvom cvičení Síl veľmi rýchlej reakcie, ktoré sa konalo od utorka do štvrtka, sa zúčastnilo vyše 1500 vojakov. V Holandsku a Česku nacvičovali svoj presun na vybrané letiská a železničné stanice, zatiaľ čo v ďalších krajinách testovali reakciu svojich hlavných štábov na vyhlásenie poplachu, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Holanďania a Česi zvolali svojich vojakov na základňu, rýchlo naplánovali presun, informovali vojakov, pripravili a skontrolovali výstroj, zbrane, zásoby a dopravné vozidlá," uviedol hlavný plánovač cvičenia plukovník Mariusz Lewicki. "Prví vojaci boli schopní presunu do ôsmich hodín (od vyhlásenia cvičného poplachu) a všetky zložky do 48 hodín," dodal s tým, že NATO je "s výsledkami veľmi spokojné".

V Česku bolo na toto cvičenie Síl veľmi rýchlej reakcie NATO vyčlenených 150 vojakov 42. výsadkového práporu z Chrudimu, ktorí sú podľa vyjadrenia generálmajora Jiřího Balouna plne schopní vyraziť do akcie "do 48 hodín". Predchádzajúci štandardný čas stanovený alianciou bol od desať do 80 dní, citovala ho agentúra AP.

Nemecko sa podľa Bundeswehru zapojilo do akcie s 900 vojakmi, ktorí realizovali cvičenie na svojich domovských základniach, v Holandsku robilo to isté čo Česi 200 vojakov. Okrem Holandska, Nemecka a Česka sa do cvičenia zapojili Nórsko, Dánsko, Litva, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Portugalsko.

Agentúra AP dodala, že uvedené jednotky Síl veľmi rýchlej reakcie sa v júni presunú na ďalšie testovanie do Poľska, kým približne 25.000 vojakov NATO dokončí cvičenie nových síl v októbri a v novembri v Taliansku, Portugalsku a Španielsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu