Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najočakávanejší dokument odhalujúce tajomstvá scientológov: Vyhrážky smrťou a nacistické zjazdy!

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Na svete je nový dokument mapujúci sektu scientológov. Prezentuje nelichotivé zistenia po dlhých rozhovoroch s priamymi účastníkmi sekty. Tým mali pomotať hlavu sladké reči vedúcich predstaviteľov, ktorí od nich mámili peniaze. Dokument s názvom Going Clear je podľa HBO najsledovanejší film za poslednú dekádu.

Film natočil Alex Gibney a volá sa "Odhalenie: Scientológia a väzenie viery" (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief). Snímka, ktorá mala premiéru v kinách na konci marca prináša detailný pohľad praktík cirkvi k upevňovaniu viery svojich členov a ich skúseností o tom, čo všetko sú schopní podsúpiť v mene svojho náboženstva.

Dokument začína rozhovorom s dlhoročným členom scientologickej sekty Paulom Haggisom. Ten rozpráva ako začal pôsobiť na začiatku 70-tych rokoch v tejto sekte. V tom čase scientológom ešte uveril, keďže bol mladý a hľadal nové zaujímavé skúsenosti. Ďalej sa zaoberá životom a príbehom slávneho zakladateľa Rona Hubbarda.

Dokument trvajúci približne dve hodiny rozoberá hlavné črty sekty scientológov. "Scientologické princípy spočívajú v nachádzaní cesty z problémov a obvinení, niekedy pomocou právnych prostriedkov a niekedy zmiznutím týchto problémov a obvinení v jednom z ich centier roztrúsených po Spojených štátoch" napísal portál Vox.com.

Postupne sa v dokumente predstavujú ľudia, ktorí mali dočinenia s touto sektou. Viacerí sa zmienili o mieste zvanom "diera", kde sú ľudia posielaní pre nešpecifikované tresty. Niečo je na tom zaujímavé. Podla portálu Vox sú tam načas posielaní ľudia, ktorí si pohnevajú túto cirkev. Až by sa to zdalo načisto šialené, keby to naozaj ľudia nezažili.

"Najviac na dokumente je zaujímavý fakt, že je pokojný. Nepreháňa to s obvineniami. Naopak, postupom času stále viac a viac usvedčuje a emocionálne pripútava k deju, minimálne poslednú polhodinu," píše o dokumente zmienený portál.

Takto sa vo filme predstavili ľudia ako Paul Haggis (35 rokov bol členom sekty), herece Jason Beghe (13 rokov členom), Spanky Taylor (17 rokov členom), ktorý bol svojho času osoba blízka Johnovi Travoltovi. Ďalšími sú Mike Rinder, hovorca sekty v rokoch 1982 až 2007, informuje portál Newsweek. Rozhovor odmietli známe tváre scientológie ako Tom Cruise či John Travolta.

Šéf dokumentu sa zhováral s 200 súčasnými a bývalými členmi sekty. Keď postupne skúmal začiatky scientológov, začalo mu chodiť nespočet výhražných listov od právnikov zastupujúcich scientológov. Zdôrazňuje, že cirkev sľubuje sebazlepšenie a zdôrazňuje, že nie je dogmatická. "Môžem povedať, že teraz scientologistom rozumiem," povedal Gibney podľa Newsweeku v New Yorku minulý týždeň. "Scientológia ponúka terapiu, ktorá sa veľmi nelíši od Freudovej metóde rozhovoru. Zbavíte sa svojich problémov. Zdôveríte sa niekomu, kto vás empaticky počúva".

A pokračuje ďalej. "Čo som sa dozvedel nie je nič v porovnaní s tým, čo zažili ľudia účinkujúci vo filme," hovorí Gibney s tým, že jeho právnici denno denne dostávajú listy od scientológov. Podľa neho sa účinkujúcim v jeho filme vyhrážajú smrťou. "Viem, že niektorým z nich sa fyzicky vyhrážajú, viem, že niektorým z nich pohrozili, že zlikvidujú ich domovy a finančnú stabilitu. Viem tiež, že ich prenasledujú súkromní agenti," povedal Newsweeku.

Scientológovia sa bránia, že všetky útoky pripomínajú bigotnú propagandu a dokument vraj obsahuje každé dve minúty jednu hrubú chybu. Šéf dokumentu sa zastáva ľudí, ktorí mu vo filme poskytli spoveď. Podľa neho práve oni "hovoria ľuďom, aké zlo vie napáchať skupinka ľudí, ktorá sama seba povýši nad všetkých členov."

Jedným z ďalších amerických portálov, ktorý upozornil na tento nový dokument a sektu scientológov, je Vulture. Podľa neho v dokumente môžete vidieť obrady, ktoré vyzerajú ako "nacistické zjazdy". Takisto v ňom prezentuje zábery na lídrov tejto sekty, ktorí sa úspešne vyhýbajú novinárskym otázkam.

Dokumnet prezentuje podľa Vulture scientológiu ako "brutálnu, silne represívnu organizáciu. Ich súčasný líder David Miscavige, ktorý prevzal kormidlo po Hubbardovej smrti, sa drží hesla: Nidy sa nebrániť, vždy útočiť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu