Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Mladé Ukrajinky v Donecku bojujú za vlasť a lepší život: Pôjdeme až do Poľska!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: KyivPost)

DONECK - Aj napriek ohlasovanému mieru, nepokoje na východe Ukrajiny stále pretrvávajú. Do bojov sa najnovšie okrem mužov nezdráhajú zapojiť aj mladé ženy. Ryžik, Gaika a Daša sú kamarátky. S kalašnikovmi a v uniformách sa postavili na stranu vojakov v ukrajinskom Donecku, ktorých v prápore Sparta podporujú Rusi.

Prápor vedie Rus Arsenij Pavlov prezývaný Motorola. Vojačky sú smelé, nie sú ani proti prípadným plánom dobývať európske krajiny.  

Najmladšou spomedzi dievčat je Irina Tarubinaová, ktorá má len 17 rokov. Vo vojne ju prezývajú Ryžik, teda Ryšavka. Jej rodina je v Horlivke, ona aj s manželom, ktorý je tiež vojak, je v Donecku, kde chce aj ostať.

Daša Savičová má 19 rokov, tiež sa vydala za vojaka. Od januúra je v Donecku v službe na letisku. Pre Kyiv Post priznala obavy a hovorí, že predsa je lepšie byť doma v bezpečí. 

Margarita Maimurová je spomedzi kamarátok najstaršia. Má dvadsať rokov. Vo vojne má prezývku Gaika. Aj jej manžel je vojakom. 

Mladé Ukrajinky v Donecku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: KyivPost)

Mladé ženy sa stretávajú so zbraňami a v uniformách v doneckej kaviarni, kde chodia najmä prívrženci Kremľa. Neďaleko sú kasárne ich práporu. Šálky v kaviarni na stole sa často trasú, keď ulicou prechádza tank.

“Sme ako jedna veľká rodina a toto je náš dom,” povedala pre denník Irina a dodala: “Máme tu manželov i nových priateľov. Dokonca aj Motorola je náš priateľ, hovoríme mu Otec.” 

Irina a Margarita majú na hrudi medaily, ktoré dostali za obranu mesta Slavjansk. Priznávajú, že im je smutno za rodinou a domovom, no sú odhodlané urobiť niečo pre lepšiu budúcnosť. “Chcem spraviť niečo pre nás, pre našich ľudí. Nie je správne bombardovať mesto a jeho obyvateľov. Keď vidíte, že zomierajú deti, keď vaši príbuzní zomierajú, viete, že je čas ísť bojovať. A ja chcem bojovať,” povedala Gaika.

Až do Poľska

Mladé ženy sa chcú pripojiť k hliadke na severe Donecka. Byť vyzbrojené samopalmi a granátmi im nie je cudzie. “Táto vojna je naša. Najskôr získame Donbas a potom sa dostaneme do Poľska,” povedal Dašin manžel. “Ale najskôr musíme získať Ľvov,”  doplnila ho žena, s ktorou súhlasil: “Áno, Ľvov potom Varšavu a potom Taliansko.”

Dobrovoľníci v Poľsku

Množstvo mladých ľudí sa hlási aj do polovojenských skupín v Poľsku. Len uplynulý týždeň zložilo prísahu viac ako osemsto brancov, ktorí prisahali, že "vždy uprednostním dobro Poľskej republiky a budem pripravený brániť jej nezávislosť do posledného dychu."

Podľa informácií idnes.cz v celom Poľsku cvičí asi 120 polovojenských jednotiek. Počet dobrovoľníkov v Poľsku sa odhaduje na 10 tisíc ľudí. Boguslaw Pacek, ktorý je generál vo výslužbe, hovorí dokonca o 80 tisícoch. Problémom je rozdielna úroveň výcviku. Poľská armáda preto pracuje na výučbových materiáloch a poskytuje prebytočnú techniku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu