Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kardiológ prekvapil prednáškou: Pitie predlžuje život o 5 rokov, nepoľavujte, pite denne!

Veľká opica raz za týždeň nie je najlepší nápad.
Veľká opica raz za týždeň nie je najlepší nápad. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA - Poslucháči v českej Snemovni, teda obdobe nášho parlamentu, sa poriadne čudovali, keď im na tému alkohol a zdravie, začali dvaja prednášajúci rozprávať, že pitie alkoholu je zdravé. Vypočuli si tak dve prednášky o tom, aký môže byť alkohol zdraviu prospešný, pretože môže pomáhať proti infarktu či vysokému tlaku.

Prednášali o tom kardiológ Milan Šamánek a spisovateľ Václav Budinský, informuje portál novinky.cz. Rečníci sa zhodli v tom, že konzumácia malého množstva alkoholu neškodí, môže byť prospešná s tým, že je nesmierne dôležité vychovávať smerom k zodpovednému pitiu alkoholu.

Najnebezpečnejšie je rýchle pitie

Milan Šamánek podľa zahraničných štúdií tvrdí, že nebezpečné je vypiť päť pohárikov behom dvoch hodín. Naopak, mierne pitie je podľa Šamánka prospešné, môže znížiť výskyt infarktu až o 50 percent. Uviedol tiež, že sa našli ľudia, ktorí tomu neverili a rozhodli sa pre vlastný výskum. Prišli ešte k zaujímavejším výsledkom. Riziko infarktu môže mierne pitie znížiť o 40 až 60 percent.

Pitím sa predlžuje život o päť rokov

Zaujímavá prednáška pokračovala ďalej. Podľa českého portálu Šamánek tiež prezradil, že „Keď pijete alkohol, máte viac chránenú pečeň ako keď nepijete. Pitím sa predlžuje život až o päť rokov. Preto nesmiete poľavovať. To je mi v mojom veku sympatické. Seniori musia piť viac.“

Prítomných, ktorí neveriacky počúvali, pribrzdil až poslanec a kardiológ Igor Nykl. Ten upozornil, že tieto slová platia iba pre zdravých ľudí.

Kardiológ Šamánek hovoril o zásade pitia málo, ale denne. „Opiť sa raz za týždeň je nebezpečné. Ja by som odporúčal piť denne“. Všetko však súvisí so zdravou výživou. Odborník však dôrazne prítomných upozornil, že na pitie alkoholu si musia dávať pozor predovšetkým tehotné a kojace ženy, mladiství či vodiči, uvádzajú novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu