Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Demokrati v americkom Kongrese nechcú schváliť neobmedzenú vojnu s Islamským štátom

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Demokrati v americkom Kongrese nechcú dať prezidentovi Barackovi Obamovi, respektíve žiadnemu prezidentovi, "neobmedzenú právomoc na vojnu, voľnú ruku", pokiaľ ide o Spojenými štátmi vedenú vojenskú akciu proti militantom Islamského štátu (IS). Povedal to dnes predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Robert Menendez, informovala tlačová agentúra Reuters.

Senátor sa vyjadril na híringu s čelnými predstaviteľmi vlády v čase, keď senátori začínajú zvažovať Obamovu žiadosť o autorizáciu vojenskej akcie proti IS, ktorú USA vedú už sedem mesiacov.

Obamova žiadosť o schválenie nasadenia vojenských síl proti Islamskému štátu takmer nepokročila za mesiac, čo ju postúpil Kongresu, a vzhľadom na nesúhlas jeho demokratických spolustraníkov je možné, že ju Kongres vôbec neschváli, píše Reuters.

Menendez podľa agentúry AP povedal, že podporu Obamovmu návrhu doteraz nevyjadril žiaden z demokratických kongresmanov. Biely dom musí zladiť požiadavky demokratov, ktorí nechcú ďalšiu pozemnú vojnu, s obavami republikánov, ktorí chcú, aby táto možnosť zostala otvorená.

V prípade návrhu zákona, ktorý by Obamovi udelil právomoci v otázke boja proti IS, pôjde o prvé hlasovanie o vojne v americkom Kongrese za posledných 13 rokov, pripomenula AP. Republikánsky senátor Bob Cocker na dnešnom híringu povedal, že prezidentov návrh má určité obmedzenia, pokiaľ ide o dĺžku trvania a rozsah vojenskej sily, ktorú možno použiť. A vyjadril nádej, že híring pomôže naštartovať proces, v ktorom dosiahnu demokrati a republikáni kompromis vo veci udelenia novej autorizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu