Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusi začali vyšetrovať Google: Podľa nich je príliš dominantný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský protimonopolný úrad začal v piatok vyšetrovať spoločnosť Google pre podozrenie zo zneužívania dominantnej pozície na trhu.

Oznámeniu predchádzala sťažnosť spoločnosti Yandex, ktorá prevádzkuje najväčší rovnomenný ruský internetový vyhľadávač. Yandex tvrdí, že Google zneužíva dominantnú pozíciu svojho operačného systému Android v inteligentných mobilných telefónoch a konkurentom bráni inštalovať do zariadení svoje aplikácie.

O podaní sťažnosti Yandex informoval v stredu. Po preskúmaní sťažnosti sa protimonopolný úrad rozhodol otvoriť vyšetrovanie, uviedla hovorkyňa úradu bez bližších informácií. Ruské zastúpenie Googlu porušovanie legislatívy na ochranu hospodárskej súťaže odmietlo a tvrdí, že výrobcovia aj užívatelia môžu do svojich zariadení inštalovať aplikácie podľa vlastného výberu bez akéhokoľvek obmedzenia. 

Podiel spoločnosti Yandex na ruskom trhu služieb vyhľadávania na internete v štvrtom kvartáli vlaňajška klesol na 59,7 % z úrovne 60,3 % v rovnakom kvartáli predchádzajúceho roka. Pod hranicou 60 % sa trhový podiel spoločnosti vrátane vyhľadávania prostredníctvom mobilných zariadení ocitol prvýkrát od roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu