Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusi a Poliaci súperia kto má "väčšieho pipíka": Takto zosmiešnili ministra kvôli pozvánke!

Rusi si z poľského ministra robia žarty Zobraziť galériu (2)
Rusi si z poľského ministra robia žarty (Zdroj: Twitter)

VARŠAVA - Ďalší spor v súvislosti s oslavami ukončenia druhej svetovej vojny vypukol medzi dvoma susednými krajinami Poľskom a Ruskom, ktorých vzťahy sa zhoršili pre ruské zapojenie sa do krízy na Ukrajine. Nezhody sa týkajú plánov Varšavy pozvať 8. mája do Gdanska svetových lídrov na slávnosť pri príležitosti 70. výročia konca vojny. Tak by mohli západní lídri ospravedlniť svoju neúčasť na slávnostnej prehliadke v Moskve nasledujúci deň.

Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna povedal, že "nie je prirodzené, aby sa vzdanie holdu ukončenia vojny organizovalo tam, kde sa vojna začala". Jeho slová sa týkali sovietskej invázie do Poľska na začiatku druhej svetovej vojny, čo nahnevalo Rusko, ktoré uprednostňuje zdôrazňovanie hrdinskej úlohy Sovietov v boji so spojencami proti nacistickému Nemecku.

Rusi si z poľského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Poľsko pokračuje v diplomatických roztržkách s Ruskom

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom dnešnom vyhlásení označilo výrok námestníka šéfa ruskej diplomacie Grigorija Karasina za "brutalizáciu jazyka, ktorý je za hranicami diplomatických noriem".

Roztržka medzi Varšavou a Moskvou vznikla po tom, ako poľský prezident Bronislaw Komorowski oznámil, že plánuje pozvať zahraničných lídrov na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny 8. mája v Gdansku.

To by podľa agentúry AP umožnilo západným politikom ospravedlniť svoju neúčasť na vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa uskutoční nasledujúci deň. Šéf poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna označil myšlienku za "zaujímavú".

"Je neprirodzené, aby sa oslavy ukončenia vojny konali tam, kde sa konflikt začal," povedal Schetyna, odkazujúc na nemecko-sovietsky pakt o rozdelení Poľska. V dôsledku neho zaútočili nemecké vojská na Gdansk, kým sovietske vtrhli na východ Poľska.

Karasin reagoval tým, že Schetyna tak urazil pamiatku miliónov Rusov, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny v bojoch proti nacistickému Nemecku. Karasin zároveň uviedol, že Schetynove poznámky nemožno brať vážne a mal by sa za ne hanbiť.

Poľsko i Rusko sa vzájomne dožadujú peňazí za poskytovanie nehnuteľností

Rastúce napätie v poľsko-ruských vzťahoch sa neprejavuje iba na politickej scéne. Generálnemu konzulátu Poľskej republiky v Petrohrade hrozí totiž po dnešnom verdikte príslušného súdu v jeho spore s ruskou servisnou organizáciou Inpredservis vysťahovanie.

Súd zaviazal navyše poľský zastupiteľský úrad k úhrade celkove 74 miliónov rubľov - čo je sumár podlžností na nájomnom, ako aj úhrady súdnych nákladov. V zmysle rozhodnutia ruskej justície musia konzulát, ako aj tamojší poľský kultúrny inštitút opustiť objekty v historickom centre Petrohradu.

Podľa slov právneho zástupcu ruskej organizácie v súdnej sieni poľský konzulát neplatil nájomné viac ako 20 rokov. Ako pripomenul, niekdajšiu bilaterálnu dohodu o poskytnutí dvoch budov v niekdajšom Leningrade z roku 1983 Poľsko jednostranne vypovedalo po desiatich rokoch po rozpade bývalého ZSSR a novú dohodu neuzavrelo. Právnik zdôraznil, že poľský konzulát je jediným zastupiteľským úradom v Petrohrade, ktorý neplatí nájom a za žalobou preto netreba hľadať politické príčiny. Podľa jeho slov procesu predchádzalo úsilie o dosiahnutie dohody s poľskou stranou, ktoré napriek participácii ruského rezortu diplomacie neprinieslo očakávaný výsledok. V prípade, že poľská strana prejaví ochotu uzavrieť nájomnú zmluvu, prevádzkovateľ objektu nemá námietky proti zotrvaniu poľských inštitúcií v spomínaných objektoch, odznelo na súde. Podobné procesy prebiehajú v opačnom garde aj v Poľsku.

Metropola krajiny Varšava i severopoľský Gdansk požadujú od Moskvy peniaze za využívanie celkove siedmich nehnuteľností, ktoré nie sú zatiaľ zmluvne ošetrené. Za varšavské nehnuteľnosti požaduje Poľsko osem, za gdanské viac ako dva milióny zlotých.

Ide okrem iného o budovu v bezprostrednom susedstve ruskej ambasády vo Varšave, ktorá nie je na rozdiel od veľvyslanectva majetkom ruského štátu a o ktorej ruská strana neuzavrela s poľským štátom žiadnu nájomnú zmluvu. Na požiadavky o úhradu ruskí diplomati doteraz nereagovali.

Našim cieľom nie je konfrontácia s Ruskou federáciou, tvrdí poľská premiérka

Cieľom Poľska nie je konfrontácia s Ruskou federáciou, avšak Varšava nemôže akceptovať ani agresiu, ani porušovanie medzinárodného práva. Po dnešnom zasadaní vládneho kabinetu v poľskej metropole to vyhlásila premiérka Ewa Kopaczová.

Podľa jej slov Poľsko poskytne Ukrajine pôžičku do 100 miliónov eur a zriadi funkciu vládneho splnomocnenca, ktorého úlohou bude pomáhať východnému susedovi pri realizácii reforiem. Premiérka súčasne avizovala vyslanie ďalších konvojov s humanitárnou pomocou Ukrajine.

Ewa Kopaczová, ktorej kabinet sa na dnešnom rokovaní oboznámil s plánmi poľskej diplomacie v roku 2015, na tlačovej konferencii zdôraznila, že jednoznačnou prioritou zostáva bezpečnosť Poľska a Poliakov.

Predsedníčka poľskej vlády dostala od novinárov aj otázku o jej názore na vyjadrenia šéfa poľskej diplomacie Grzegorza Schetynu, ktorý s porozumením reagoval na úvahy prezidenta Bronislawa Komorowského o oslavách 70. výročia druhej svetovej vojny na Westerplatte. Práve tento polostrov pri Gdansku bol dejiskom prvej nerovnej bitky malej skupiny poľských obrancov s presilou útočníkov po napadnutí Poľska nacistickým Nemeckom. Kopaczová reagovala lakonicky slovami, že všetci prítomní dobre vedia, že druhá svetová vojna sa skončila 8. mája. Dodala, že Poľsko chce v zahraničnej politike voči Ruskej federácii postupovať koordinovane s partnermi z Európskej únie a bude vyžadovať ukončenie porušovania medzinárodného práva ruskou stranou. Spomenula aj prerokovanie ďalšieho postupu únie v otázke sankcií, ktoré bude súčasťou summitu 12. februára a vyjadrila nádej, že sa tam zrodí jednohlasné rozhodnutie. Informácie priniesla spravodajská televízia TVN24.

Poľsko si dnes predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva na ministerstvo zahraničných vecí, aby mu odovzdalo protestnú nótu v súvislosti s výrokmi námestníka ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Grigorija Karasina. Nótu si prevzal poverený predstaviteľ ruského zastupiteľského úradu.

Karasin v pondelok pre rozhlasovú stanicu RSN konštatoval, že Schetyna svojimi výrokmi pre rozhlasovú stanicu RMF FM zhanobil poľskú diplomaciu a politickú kultúru Poľska. Šéf poľskej diplomacie v kritizovanom vyjadrení formuloval: "Zvykli sme si, že Moskva je miestom, kde sa oslavuje koniec vojnových operácií, a prečo to nie je napríklad Londýn alebo Berlín, čo by bolo prirodzenejšie?"

Kým ruský diplomat to označil za ďalší nešikovný pokus o spochybnenie výsledkov druhej svetovej vojny a úlohy Sovietskeho zväzu ako jej víťaza, poľské ministerstvo zahraničných vecí označilo Karasinove slová za ďalší pokus o manipuláciu dejín 20. storočia vysokým predstaviteľom Ruskej federácie. Súčasne obvinil Karasina z "brutalizácie jazyka, ktorý je za hranicami diplomatických noriem".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu