Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vlády Iraku a Sýrie prispievajú k rastu extrémizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT – Vlády v Iraku a Sýrii svojou sektárskou a násilnou politikou prispievajú k nárastu extrémizmu v oblasti Blízkeho východu. Vo svojej najnovšej správe to uviedla organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorá monitorovala politiku v oblasti ľudských práv v 90 krajinách sveta. V správe HRW kritizovala extrémistickú skupinu Islamský štát (IŠ) za páchanie zverstiev a terorizovanie častí Blízkeho východu.

Organizácia konštatovala, že IŠ je sčasti produktom Američanmi vedenej vojny a okupácie Iraku ako aj zneužívania podozrivých islamistov v tamojších väzniciach ako Abú Ghrajb. Svoju rolu v zintenzívnení islamského extrémizmu zohráva podľa HRW aj podpora extrémistických skupín zo strany krajín Perzského zálivu ako aj súčasná politika Iraku a Sýrie. „IŠ nevznikla vo vákuu,“ píše organizácia.

HRW obvinila Spojené štáty a ich spojencov, že dovolili, aby ich vojenské operácie proti IŠ zatienili snahy prinútiť vládu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada ukončiť jej násilnú a nedemokratickú politiku. Takéto konanie umožňuje bojovníkom IŠ stavať sa do role jedinej sily, ktorá je schopná postaviť sa al-Asadovi. Irackú vládu HRW obvinila, že v boji proti IŠ sa spolieha najmä na šiitské milície, ktoré vykonávajú beztrestné čistky vrátane zabíjania v sunnitských oblastiach Iraku. 

Medzinárodné spoločenstvo zožalo v správe kritiku za to, že k porušovaniu práv zo strany sýrskej a irackej vlády je ľahostajné. „Ak budú bujnieť podmienky, ktoré viedli k vzniku IŠ, skupina len posilní svoju prítomnosť v týchto dvoch krajinách a rozšíri sa aj do Libanonu, Jordánska, Líbye a iných krajín,“ varuje HRW.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu