Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Armáda hovorí dosť: Na dne mora zostalo 92 obetí aj vrak

Z havarovaného lietadla vytiahli ďalších 6 tiel
Z havarovaného lietadla vytiahli ďalších 6 tiel (Zdroj: SITA)

PANGKALAN BUN – Indonézska armáda v utorok prerušila práce na vyzdvihnutí trupu havarovaného lietadla spoločnosti AirAsia, a tým aj pátranie po ďalších telesných pozostatkoch obetí. Niekoľko pokusov o vytiahnutie trupu lietadla, ktoré sa ešte koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora, bolo pre vysoké vlny, zlú viditeľnosť a silné prúdy neúspešných. Doteraz sa z mora podarilo vytiahnuť 70 zo 162 obetí havárie.

„Operácia trvala 30 dní a viacnárodné tímy sme už stiahli,“ povedal v utorok indonézsky admirál Widodo, ktorý sa rodinám obetí ospravedlnil za zastavenie pátrania. Civilný Národný záchranný úrad uviedol, že v pátraní po ďalších telách ešte môže pokračovať, no práce budú bez armády a jej vybavenia pomalé.

Lietadlo AirAsia typu Airbus A320-200 so 162 cestujúcimi a členmi posádky zmizlo 28. decembra počas letu z indonézskej Surabaye do Singapuru pri Borneu. Krátko predtým, ako dispečeri s lietadlom stratili kontakt, piloti žiadali o zmenu výšky pre nepriaznivé počasie. Lietadlo krátko pred nehodou podstúpilo nezvyklo strmý a rýchly výstup v úsilí vyhnúť sa búrke. Trup lietadla objavili len minulý týždeň v hĺbke asi 30 metrov. Pol kilometra od trupu sa nachádza aj kokpit.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu