Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odsúdený český expolslanec na úteku žiada o milosť: Som nevinný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Medzinárodne hľadaný český exposlanec Petr Wolf, ktorého odsúdili v roku 2012 najskôr na päť, neskôr na šesť rokov väzenia za podvod s dotáciami a odvtedy sa vyhýba nástupu na výkon trestu, požiadal o milosť. Ministerstvo spravodlivosti ČR dostalo žiadosť jeho rodinného príslušníka a zaslalo mu už požadované dokumenty, informovali v dnešnom vydaní noviny Deník.

V zdôvodnení žiadosti sa podľa informácií hovorkyne rezortu spravodlivosti Kateřiny Hrochovej konštatuje, že odsúdený sa stal obeťou bezprávia a ani Ústavný súd ČR, ktorý to mohol napraviť, tak neurobil. Najvyšší súd ČR zamietol odvolanie Petra Wolfa ešte v druhej polovici roku 2013. O terajšej žiadosti rozhodne po jej posúdení ministerka spravodlivosti Helena Válková, ktorá ju môže zamietnuť alebo predložiť hlave štátu. Milosť môže v súlade s českou praxou udeliť iba prezident Miloš Zeman.

V januári 2012 odsúdil Krajský súd v Ostrave Wolfa na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Tento rozsudok Vrchný súd v Olomouci v októbri ešte o rok sprísnil. To isté platí aj o pôvodne dvojročnom podmienečnom treste pre Wolfovu manželku Hanu, ktorá pomáhala pri podvode. Obaja by mali navyše podľa sprísneného verdiktu zaplatiť päť miliónov, respektíve milión korún. Splátky od nezvestných manželov prichádzali pravidelne a finančný trest odsúdení uhradili. Firma UT 2002 manželov Wolfovcov získala podľa obžaloby od ministerstva životného prostredia na základe skreslených a nepravdivých údajov dotáciu na dva projekty v rámci programu podpory vedy a výskumu. Manželia tak v rokoch 2005-2007 postupne neoprávnene získali viac ako 11 miliónov korún. Časť týchto finančných prostriedkov využili na úhradu vlastných nákladov. Samotné projekty boli navyše skopírované z internetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu