Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Feministky dosiahli svoje: Bulvár už polonahé fotky modeliek uverejňovať nebude

The Sun už fotky polonahých modeliek uverejňovať nebude
The Sun už fotky polonahých modeliek uverejňovať nebude (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Britský bulvárny denník The Sun, najpredávanejšie noviny v Británii, sa v tichosti rozhodol prestať so zverejňovaním fotografií polonahých modeliek na strane č. 3. Skončila sa tak 44-ročná tradícia tohto denníka vlastneného mediálnym magnátom Rupertom Murdochom. Oznámili to dnes noviny The Times a ich informáciu prevzali aj svetové tlačové agentúry.

The Sun, vlastnený dcérskou firmou Murdochovej spoločnosti New Corporation, uverejňoval fotografie mladých modeliek s obnaženou hruďou na strane tri od roku 1970. Vyvolával tým kritiku feministiek, ktoré vyhlasovali, že tento zvyk ponižuje ženy a stavia ich na úroveň vecí. Aktivistky zhromaždili vyše 217.000 podpisov proti fotografiám "hore bez" a teraz dosiahli víťazstvo.

Denník The Times, ktorý tiež patrí do Murdochovej britskej mediálnej ríše, bez uvedenia zdrojov napísal, že podľa jeho informácií bolo minulotýždňové piatkové tlačené vydanie Sunu posledným, ktoré obsahovalo fotografiu polonahej modelky.

Takéto modelky sa budú odteraz objavovať iba na webovej stránke denníka a v samotnom papierovom vydaní sa budú nachádzať len sporo odeté modelky, nie však "hore bez". 

Samotný Sun sa dlho bránil tejto zmene, sčasti aj preto, že sa obával poklesu predaja, ak vylúči z novín svoj dôležitý prvok. V Británii obsahuje fotografiu ženy "hore bez" ešte najmenej jeden konkurenčný bulvárny denník.

Murdoch vlani v septembri označil tradíciu fotografií polonahých žien za "zastaranú" a poznamenal, že "britské feministky" si The Sun nekupovali. Murdoch podľa dostupných informácií rozhodnutie skoncovať s jednou z najkritizovanejších čŕt britskej žurnalistiky odsúhlasil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu